Er wordt weer meer winst gemaakt op hypotheken

Three rolls of 50 euro billsEr is goed nieuws en slecht nieuws over het eerste kwartaal van 2014. Het goede nieuws is dat er in het eerste kwartaal aanzienlijk meer hypotheken afgesloten zijn. Het slechte nieuws is dat de banken een hogere winstmarge in rekening brengen.

Het leek zo goed te gaan. De banken hebben de winstmarges in hypotheken de afgelopen maanden in kleine stapjes verlaagd. Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de winstmarges nu weer aan het stijgen. In het eerste kwartaal van 2014 is de extra winstmarge in hypotheektarieven gestegen met 0,25 procentpunt. Hierbij is uitgegaan van een rentevaste periode van één tot vijf jaar en van hypotheken met een variabele hypotheekrente. Het probleem is dat banken de zeer lage tarieven om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt voor een kleiner deel hebben doorgegeven aan de consument.

De gemiddelde extra winstmarge ligt nu op 0,56 procentpunt. Met andere woorden, de tarieven zouden nog een stuk lager kunnen. Volgens een berekening van Vereniging Eigen Huis betaalt een consument met een hypotheek van €250.000 jaarlijks €1.400 bruto teveel.

Het wordt tijd dan buitenlandse banken de Nederlandse hypothekenmarkt weer massaal gaat bestormen.

Lees ook:Winstmarge in hypotheekrente daalt weer
Lees ook:Weer hogere winstmarges in hypotheken
Lees ook:Banken houden hypotheekrente hoog
Lees ook:Banken verdienen goed aan hypotheken
Lees ook:In Denemarken een negatieve hypotheekrente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.