Vastgoedzeepbel of niet?

Is de huizenmarkt een zeepbel?Behoorlijke paniekberichten waren er de afgelopen tijd over de huizenmarkt. De prijzen zouden dalen en volgens sommigen zou de markt op instorten staan. Niet dat iedereen er zo over denkt, maar het houdt de gemoederen wel bezig. En ieder bericht over afnemende verkoopprijzen of -aantallen is natuurlijk koren op de molen van de zwartkijkers. Moet je de huizenmarkt nou zwart of roze bekijken?

Er is een mooie term voor: de vastgoedzeepbel. Wist je dat er zelfs een startpagina is over dit onderwerp? En een verzameling filmpjes op Youtube over de zeepbel die op springen zou staan. Grappig is overigens dat vastgoedzeepbel.nl je gewoon leidt naar Funda! Op de site van de Vereniging Eigen Huis heb je een marktindicator – die ziet er niet erg rooskleurig uit.

Ondertussen proberen de NVM en de banken er ons natuurlijk van te overtuigen dat er niets aan de hand is. Want die zitten niet te wachten op een selffulfilling prophecy die juist hen flink omzet zal kosten.

Kijken naar de cijfers dan maar? Tja, die kun je ook altijd opverschillende manieren interpreteren. Als het gaat om huizenprijzen kun je kijken naar de verkoopprijzen (van werkelijke koopovereenkomsten) of naar waardes in het algemeen. Dat maakt wel verschil. Gisteren maakte het Kadaster bekend dat de verkoopprijzen in ieder geval weer aantrekken: in juli 2008 zijn ze met 3% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Zo hoog was de stijging in de afgelopen maanden niet, dus dat wordt dan direct opgepakt als het 'aantrekken van de huizenmarkt'. Het aantal verkochte woningen daalde nog wel met 3,4%, maar dat was een stuk minder dramatisch dan de maanden ervoor.

Wat denk jij. Is er sprake van een vastgoedzeepbel en storten de prijzen straks helemaal in elkaar? Of valt het allemaal wel mee?

Lees ook:Oversluiten hypotheek nog steeds populair
Lees ook:Woningwaarde blijft gelijk
Lees ook:Hoogleraar: niet bang zijn voor huizenmarkt
Lees ook:Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis
Lees ook:Huizen te duur, hypotheekrente te hoog…

5 reacties op “Vastgoedzeepbel of niet?

  1. mr. X

    Instorten is een groot woord. Ik denk dat er wel degelijk een rem op de natuurlijke stijging van huizenprijzen is aangetrokken. Ook zie je dat huizen in het hogere segment langer te koop staan (tot wel 2 jaar). Verder zie ik dat de vraagprijzen van de (te) dure woningen naar beneden wordt bijgesteld. En dit is IMHO een gezonde stabiliserende ontwikkeling voor prijzen die de afgelopen jaren te veel zijn gestegen in relatie tot inflatie en besteedbaar inkomen.
    Als je echter aan een (NVM) makelaar vraagt waarom die prijzen in het duurdere segment dalen, zal hij je zeggen dat de desbetreffende huizen gewoon te duur in de markt zijn gezet (maar dat dit zeker geen effect heeft op zijn huizenaanbod).

    Iedereen (incl. NVM) is het er inmiddels al wel over eens dat de verkopen in het duurdere segment stagneren. En een verminderde vraag resulteert nog altijd (op termijn) in een lagere prijs. Ik denk echter dat de markt niet ‘ontploft als een zeepbel’ maar wel dat de prijzen zullen zakken. Eerst in het hogere segment en dan op termijn doorsijpelend naar het lagere segment. In het lagere segment zal deze prijsdaling echter wel weer op een natuurlijke wijze worden afgeremd door een tekort aan betaalbare woningen in dit segment.

      /   Beantwoorden  / 
  2. TT

    Spreek maar eerder van snel afvlakken van de markt. Dit onder invloed van de perikelen op de hypotheekmarkt in de VS. Het eerste deel is al geweest. Deel 2 komt er het aankomende jaar nog aan. Rente zal in Nederland naar de 8 procent gaan. Woningwaarde zal hierdoor omlaag gaan.
    Zie; http://www.tilburg-taxatie.nl/Nieuws/default.htm

      /   Beantwoorden  / 
  3. Patrick

    @makelaar Oosterhout

    Kunt u in de toekomst kijken? Dan wil ik graag weten wat de rente voor de aflossingsvrije hypotheek van ING over 3 weken doet. U kunt niet zeggen dat de rente niet naar 8% zal gaan, sterker de huidige marktomstandigheden bieden een kans aan de rente om, misschien niet binnen een half jaar tot een jaar, te stijgen tot ongekende hoogtes. Misschien kunt u zich de hooge rente uit de jaren ’80 nog herinneren? Ik zeg niet dat het gaat gebeuren, maar de kans is er. Dat komt door de lage rente van nu (Euribor staat onder 1%). Hierdoor is er een mega grote geldexpansie aan de gang, meer geld in omloop brengen is uiteindelijk een hogere inflatie en om een hogere inflatie te beteugelen hoort een hogere rente. Er zijn zelfs rente specialisten die bang zijn dat de rente door de huidige hoogte punten uit de jaren ’80 heen stijgt. Tja, dat betekend dan inderdaad geen rente van 8% maar van 13 – misschien zelfs wel 14%?

      /   Beantwoorden  / 
  4. bleijenberg

    ik zeg de Herengracht index , met dit voorbehoud dat we nu in een situatie zitten , met omstandigheden die nog niet zijn voorgekomen .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.