Goed tegengeluid

Terwijl de AFM  en DNB moord en brand schreeuwen dat we met z’n allen veel te hoge hypotheken hebben, klinkt er vandaag uit het FD een ander geluid. De hypotheekschuld zal vanzelf gaan dalen, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw.

Ja, en als je dat dan opschrijft, een instituut voor de bouw, dan stel ik mezelf wel meteen de vraag: hoe objectief is dat bericht? De bouw heeft er bijzonder veel belang bij dat mensen niet bang zijn om een hypotheek aan te gaan, anders kopen ze namelijk niet. Geen nieuwbouw, of anders een bestaande woning waardoor de verkopers van die huizen weer nieuwbouw kunnen kopen. Dus even voorzichtig met de interpretatie dan maar.

Toch staan er dingen in die ik ook vaak roep. Tegenover die hoge hypotheken staat bij veel mensen een spaarpolis of een andere vorm van opgebouwd kapitaal. Dat verrekenen ze voor het gemak maar even niet, als ze naar de totale openstaande hypotheekschuld in Nederland kijken. Terwijl dat geld wel in de voor ons liggende jaren tot uitkering gaat komen – om de hypotheken mee af te lossen.

Daarnaast (en dit komt uit mijn eigen koker) heb je natuurlijk ook nog een heleboel senioren met een hypotheekvrij huis. Die hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven, en dan gaan die huizen vererven naar hun kinderen. Die kunnen daarmee weer goed een brok van hun eigen hypotheek aflossen. Daar hoor je ook nooit iemand over. Het is niet alsof je daarmee mag rekenen en je wilt ook dat het zo lang mogelijk duurt, maar ooit is het nu eenmaal zover.

Nou ja, de achtergrond van de berichtgeving is duidelijk: het EIB wil dat er weer ruimere hypotheekmogelijkheden komen, met name voor starters, zodat de verkoop van nieuwbouw weer een beetje op gang gaat komen.

Lees ook:Creatieve bouwondernemers
Lees ook:33% van de verkochte huizen zijn met verlies verkocht
Lees ook:VVD en PvdA…wat zijn de gevolgen?
Lees ook:Huis kopen via veiling?
Lees ook:Als je aannemer failliet gaat…

2 reacties op “Goed tegengeluid

  1. Johan

    Helder artikel, zit inderdaad nog een berg verborgen kapitaal waar men voor het gemak niet over praat. Goed om eens bij stil te staan in plaats van altijd drama.

    Thanks voor het plaatsen van dit artikel

      /   Beantwoorden  / 
  2. Stephan Eggermont

    Met dalende huizenprijzen en lage verkoopaantallen met strengere hypotheeknormen zou een stijgende hypotheekschuld ook een knappe prestatie zijn…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.