OokU schaft hypotheekrenteaftrek af

Jan Nagel…. waar ken ik die naam toch van? Bij hoeveel partijen is die man al betrokken geweest? Nou ja, hij richt nu zijn eigen partij op: OokU. Vandaag wordt het partijprogramma gepresenteerd en hij weet wel hoe hij daar aandacht voor moet vragen: het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek staat er als prominent onderwerp op. Slim van mijnheer Nagel, dan krijg je tenminste publiciteit. En hoe ziet hij dat dan voor zich?

Nou, dat is nog niet eens zo gek misschien. Starters een volledige hypotheekrenteaftrek geven, en die vervolgens jaarlijks met 3,33% afbouwen. Ben je in 30 jaar van de aftrek af, net als nu – alleen gaat het niet in één klap. Het stimuleert het werkelijk aflossen op de hypotheek, want anders groeien de netto maandlasten door het afnemen van het aftrekbare deel van de hypotheek. En doordat je aflost, valt het effect op de netto maandlasten wel mee.

Kunnen we daar iets mee? Zo op het eerste gezicht zeg ik niet meteen nee. Dat doet Hans Hillen van het CDA (je weet wel, van de Wet Hillen) ook niet. Wel ben ik erg benieuwd naar details. Als het alleen voor starters geldt kun je de hypotheekrenteaftrek bij doorstromen dus wel op je buik schrijven. Dan zou ik mijn kinderen adviseren niet te beginnen in een klein koopappartement, maar vooral lang te wachten tot ik in staat was een echt huis te kopen. En wat voor effect zou dit hebben op de woningmarkt? De doorstromersmarkt die toch al volledig stilligt? We wachten geduldig of dit een vervolg krijgt.

Lees ook:Eigen geld in je huis
Lees ook:Zo kun je er ook naar kijken
Lees ook:Wilders grote redder?
Lees ook:De hypotheekrenteaftrek en jouw portemonnee
Lees ook:Moeten wij nou extra gaan betalen?

Eén reactie op “OokU schaft hypotheekrenteaftrek af

  1. Fedde

    Het lijkt mij een evenwichtige manier van tegelijk aflossen en waardeopbouw. Daarnaast is het exorbitante voordeel bij duurdere woningen hiermee aanmerkelijk minder en dus de solidariteit groter.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.