Meer hypotheek voor energiezuinig huis

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteBij het kopen van een huis wordt er door de banken gelet op de waarde van het onderpand en op de hoogte van het inkomen van de kopers. Eigenlijk zou er ook gekeken moeten worden naar de energiezuinigheid van het huis. De energiekosten vormen namelijk een steeds groter wordende maandlast.

In het Eigen Huis Magazine van deze maand is hierover een opiniestuk geschreven door Ivo Opstelten van Energiesprong (niet de politicus van de VVD). Eigenaren van een goed geïsoleerd huis hebben lagere energielasten. Voor een goed geïsoleerde woning moet dus een hogere hypotheek verstrekt kunnen worden. Het zegt namelijk iets over de maandelijkse energielasten.

Een gezin met een slecht geïsoleerde twee-onder-een-kapwoning betaalt tussen de €250 en €350 per maand aan energielasten. Indien de buurman onder dezelfde kap wel een goed geïsoleerd huis heeft, zal de energierekening eenvoudig €100 tot €150 lager uitvallen. Toch maakt het bij het kopen voor de bank weinig verschil. De niet geïsoleerde woning zal een lagere verkoopwaarde hebben, maar dat hoeft geen verschil te maken in de maximale hypotheekverstrekking.

Overstappen naar alternatieve energiebronnen
De laatste tien jaren zijn de kosten van energie sterk gestegen. Er wordt al gedeeltelijk overgestapt naar alternatieven voor de fossiele brandstoffen, maar grijze stroom heeft nog steeds de overhand. De komende tientallen jaren moet er geleidelijk overgestapt worden op alternatieve energiebronnen. Door schaarste en door investeringen om over te kunnen stappen, zal energie steeds duurder worden.

Houd de energierekening onder controle
Huiseigenaren kunnen flink geld besparen door hun energiecontract tegen het licht te houden. Betaalt u niet teveel voor energie? U kunt de energierekening sterk verlagen door mee te doen aan een inkoopcollectief. De grootste is Sloopdecrisis.nl met ruim 358.000 deelnemers. Een dergelijk groot collectief moet aanzienlijke kortingen zien los te krijgen bij de energiebedrijven. Een bijkomend voordeel is dat ook verzekeringen en telecom gezamenlijk ingekocht gaan worden. Bij verkoop van uw huis zal de lagere energierekening ook in uw voordeel werken. Voor een goed geïsoleerd huis is namelijk meer animo.

Lees ook:Wat betekent het energielabel van een huis voor jou als koper?
Lees ook:Extra hypotheek voor energieneutrale huizen
Lees ook:Libië, Japan en jouw woonlasten
Lees ook:Hypotheekrente vooruit betalen
Lees ook:Hypotheek oversluiten: is het verstandig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.