Hypotheken worden niet meer standaard bij de grootbanken afgesloten

De Nederlandse hypothekenmarkt is altijd beheerst door de drie grote Nederlandse banken, namelijk de Rabobank, ING en de ABN Amro. De glorietijden zijn voorbij voor deze banken. Bij het nieuw afsluiten van een hypotheek letten Nederlanders nu beter op hun portemonnee. In het derde kwartaal van 2015 is de marktaandeel van deze banken onder de 50% gezakt.

Sinds 2006 wordt er gemeten hoeveel hypotheken er bij welke banken en andere geldverstrekkers worden afgesloten. In 2008 werd nog meer dan 70% van de nieuwe hypotheken afgesloten bij één van de grootbanken. Deze banken raken steeds meer marktaandeel kwijt aan verzekeraars en indirect aan pensioenfondsen.

De grootbanken hoefden nooit scherpe hypotheekrentes te hanteren. De klanten bleven immers toch wel komen. De banken moeten nu weer vechten voor de gunsten van de klant.

Top 5 van grootste hypotheekverstrekkers
Hieronder zie je wie de vijf grote spelers zijn op de huizenmarkt, gerekend over vorig kwartaal. Uiteraard staan de grootbanken gewoon nog op de nummers één, twee en drie, maar de concurrentie komt er aan. De top 5 ziet er nu als volgt uit:
• Rabobank
• ABN Amro
• ING
• Aegon
• Munt Hypotheken

In het derde kwartaal is er voor €17,8 miljard aan nieuwe hypotheken verstrekt. Dit is een sterke stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Toen ging het nog om €12,2 miljard. Vorig kwartaal zijn er bijna 72.000 hypotheken afgesloten met een gemiddelde hypotheekbedrag van €248.000.

Lees ook:SNS uit de gratie
Lees ook:Nederlandse hypotheekschulden dalen
Lees ook:Veel extra aflossingen in 2014
Lees ook:De Nederlandse hypotheekschuld loopt weer op
Lees ook:Fortis verliest in hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.