Leenwaarschuwing ook voor hypotheken?

In een artikel in het Eindhovens Dagblad wordt de vraag gesteld waarom de waarschuwing die nu verplicht is voor consumptief krediet niet ook voor hypotheken geldt. Zou dat zinnig zijn? Voor hypotheken gelden op allerlei fronten andere regels dan voor persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en andere vormen van lenen voor consumptiegoederen. Feit is dat ook een hypotheek geld kost, en vaak veel geld. De waarschuwing ‘Let op: geld lenen kost geld‘ zou dan ook volgens de schrijver niet misstaan. Nu worden lang niet alle verstrekte hypotheekgelden voor de eigen woning gebruikt. En daarmee worden het in feite consumptieve kredieten, tenminste in fiscale zin.

Natuurlijk kun je er diep over gaan nadenken en discussiëren. Aan de andere kant: zal het uitmaken? Het afsluiten van een hypotheek brengt in de meeste gevallen behoorlijke directe kosten met zich mee: notaris, taxatie, afsluitprovisie. Daardoor weet een klant als het even meezit ook wel beter dat het geld kost. Zou zo’n waarschuwing mensen ervan weerhouden die gewenste hypotheek af te sluiten? Daar geloof ik niets van. Bij consumptieve kredieten zet de slogan misschien nog aan tot nadenken over de kosten van lenen, en dan met name over het rentepercentage dat in die prachtige termijnbetalingen verwerkt zit. Bij hypotheken zijn de kosten voor het afsluiten toch al een drempel; bij wie die drempel over gaat heeft zo’n waarschuwing in mijn ogen zéker geen effect.

Is een extra waarschuwing bij hypotheken in een andere vorm misschien op z’n plaats? Dat er teveel geleend wordt, of dat de lasten misschien niet meer op te brengen zijn bij een terugval in het inkomen? Wie de normering van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen overschrijdt wordt als het goed is al gewezen op die overschrijding en de motivatie daarvan. En als de hypotheekadviseur volgens alle regels werkt zijn alle risico’s die de klant loopt doorgenomen. Dus lijkt het me meer op z’n plaats om te controleren of iedereen alles volgens de regels doet dan nog maar een waarschuwingsplicht toe te voegen.

Lees ook:Streng, strenger, strengst
Lees ook:Verbod op tophypotheken: spannend!
Lees ook:Gewurgd door je hypotheek
Lees ook:Weerstand tegen nieuwe hypotheekregels
Lees ook:Wat brengt een hypotheekadviseur in rekening?

Eén reactie op “Leenwaarschuwing ook voor hypotheken?

  1. Patrick

    Tja… Ik denk niet dat een waarschuwing bij hypotheken veel nut heeft. De meeste consumenten weten wel de weg naar de bank voor een CK en dat kan snel en simpel worden afgesloten. Een hypotheek kost meer moeite en sluit je niet in een gesprek. Daarbij wordt er geadviseerd voor een hypotheek terwijl een CK wordt verkocht.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.