Lagere hypotheekrenteaftrek voor dure woningen

Zonder dat er aandacht aan besteed is heeft de regering een maatregel doorgevoerd om de hypotheekrenteaftrek nog wat verder te beperken. Via een omweggetje wel te verstaan: door de maximering van het eigenwoningforfait af te halen. Tot en met 2008 was er een maximum voor het eigenwoningforfait: vorig jaar was dat € 9.300. Als je bedenkt dat het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde boven € 75.000 0,55% bedraagt kun je berekenen om welke woningwaarde het dan gaat: alleen eigenaars van woningen met een waarde van meer dan € 1.690.909 hebben hier last van. Balen in Bloemendaal!
Maar er gaat nog meer gebeuren.

Vanaf 2010 gaan ze het eigenwoningforfait voor huizen van meer dan 1 miljoen stapsgewijs verhogen. In 2016 bedraagt dat dan uiteindelijk 2,35% van de woningwaarde. Stel, je woont in zo’n kapitale woning. Dan is nu je eigenwoningforfait nog € 5.500. In 2016 is dat dan opgelopen tot € 23.500.

Even ter opfrissing: het eigenwoningforfait wordt bij het inkomen opgeteld voordat de hypotheekrente en -kosten er vanaf getrokken worden. Bij een hoger eigenwoningforfait heb je dus per saldo minder hypotheekrenteaftrek. Maar goed, het gaat om een groep mensen die in hele dure panden wonen. Dus die voelen het misschien niet eens in hun portemonnee.

Lees ook:Ff uitleggen: eigenwoningforfait
Lees ook:Hypothekentaal: bruto en netto maandlasten
Lees ook:Hypotheek stiekem duurder
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek verdwijnt echt

0 reacties op “Lagere hypotheekrenteaftrek voor dure woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.