Nadeel van extra aflossen – Geen recht op een bijstandsuitkering

Three rolls of 50 euro billsExtra aflossen op de hypotheek heeft voordelen en nadelen. Een nadeel waar vaak niet bij stil wordt gestaan is dat de overwaarde in de weg kan staan bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Als je teveel overwaarde hebt krijg je geen bijstandsuitkering, maar een lening.

Als je niet in staat bent om een inkomen te verdienen op het bijstandsniveau, heb je onder voorwaarden recht op een bijstandsuitkering. Als je vermogen bezit kun je eerst verplicht worden om te leven van je vermogen. Dit geldt als je meer dan €11.790 aan vermogen bezit. Voor alleenstaanden ligt deze grens op €5.895. De overwaarde in je huis wordt ook als vermogen in de toets gezien, voor zover de overwaarde hoger is dan €49.400.

 

Ik heb de afgelopen drie jaren meer dan zestigduizend euro afbetaald op mijn hypotheek. In het geval ik nu een beroep moet doen op een bijstandsuitkering, krijg ik dus een lening ter hoogte van het deel dat boven de €49.400 uit komt.

Het feit dat ik versneld mijn hypotheek aflos, bespaart de Nederlandse schatkist veel geld door de weggevallen hypotheekrenteaftrek over het afbetaalde bedrag. Maar het aflossen kan in de toekomst nadelig voor mij uitpakken.

Lees ook:35% van huizenbezitters moeten actie ondernemen
Lees ook:Hypotheekrente 5,75%, spaarrente 2%
Lees ook:Steeds minder financieel belang bij extra aflossen
Lees ook:Hypotheek aflossen
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.