ING een lief leeuwtje?

De ING is eigenlijk een heel lief leeuwtje. Ze gaan allerlei maatregelen invoeren om huizenbezitters die in de problemen zijn gekomen te helpen. De Hypotheek Rentepauze bijvoorbeeld. Dan mogen ze een jaar lang hun rentebetaling opschorten. Is dat even schattig van ING! Bovendien komt er een hulpscan op de website en een telefonische Hypotheek Hulplijn waar men terecht kan bij een negatieve uitslag van die scan. Er kunnen budgetcoaches ingeschakeld worden bij problemen en tot slot komen er oplossingen voor mensen met ondraagbare dubbele woonlasten. Super toch?

Ik zou zeggen: ja, allemaal positieve acties om mensen te ondersteunen die problemen hebben met het opbrengen van hun hypotheeklasten. Natuurlijk kun je er ook kritischer naar kijken. Die rentepauze is op zich niets nieuws. Veel hypotheekaanbieders hebben zoiets al lang in hun voorwaarden zitten. Niet in die budgethypotheken die de laatste jaren zo populair zijn, maar wel in de ouderwetse degelijke uitgebreide hypotheekvoorwaarden. En bij NHG hypotheken is er al de Woonlastenfaciliteit.

Om in aanmerking te komen voor de Hypotheek Rentepauze van ING moet je trouwens wel aan de nodige voorwaarden voldoen. De problemen moeten komen door werkloosheid (okay), je moet geen buffer hebben (logisch), en er moet een reëel uitzicht zijn op een nieuwe baan binnen een jaar. Wie bepaalt dat laatste dan?

Uiteindelijk zijn de ondersteunende maatregelen natuurlijk in het eigen belang van ING. Heel direct: ze willen het liefst zo min mogelijk huizen gedwongen verkopen met een restschuld. Door die rentepauze te geven hopen ze dat te voorkomen en die rente krijgen ze dan echt nog wel: die wordt natuurlijk gewoon bijgeschreven op de openstaande hypotheek. Maar ook indirect: als alle hypotheekverstrekkers dit soort dingen gaan doen hoeven minder woningen verkocht te worden. Dat is beter voor de woningmarkt en de huizenprijs. En daarmee voor het risico dat ING en andere banken lopen op hun hypothekenportefeuille.

Maar goed, maakt het uit dat ING er zelf belang bij heeft? Dat geldt toch voor iedere actie van een commercieel bedrijf? Als het betekent dat er uiteindelijk een x-aantal mensen mee geholpen zijn is het voor die mensen toch erg prettig. Of het goed is voor de huizenmarkt om de boel zo kunstmatig omhoog te houden kun je alleen wel in twijfel trekken.

Lees ook:Goed opletten met offerte
Lees ook:ING ondersteunt hypotheekklanten met een loopbaancoach
Lees ook:Betalingsachterstand op hypotheek voorkomen
Lees ook:Ouderen niet welkom bij hypotheekadviseur?
Lees ook:Lang leve de lage rente?

4 reacties op “ING een lief leeuwtje?

 1. Patrick

  Anneke, kleine aanvulling. Het schijnt te zijn dat indien er 4 maanden achterstand is opgelopen in de rentepauze er toch een achterstandsmelding wordt gedaan bij het BKR. Om te voorkomen dat mensen die er gebruik van maken ergens anders een lening afsluiten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Tnx Patrick, dat is wel een belangrijke aanvulling natuurlijk! Zijn ze dus wel geholpen maar vervolgens voor heel lang gebonden aan ING. Ergens anders een lening afsluiten… terwijl je werkloos bent en hypotheeklasten hebt die je niet kunt dragen? Is daar een BKR codering voor nodig of zou iedere kredietverstrekker dat direct moeten afwijzen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Patrick

    Ja eigenlijk wel, maar ja…. blijkbaar gebeurd dat bij ING niet altijd…

      /   Beantwoorden  / 
 2. Grrrr

  Je kan altijd nog huren, daar hoor je niemand over …

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.