Bank failliet: hypotheek verrekend met spaargeld

Stel een doemscenario: de bank waar je al je zaken hebt lopen gaat failliet. Sommige mensen denken dat hun hypotheek dan kwijtgescholden wordt. Dat is niet het geval: die zal doorverkocht worden aan een andere bank, zodat de failliete bank er nog iets voor terugkrijgt. Heb je bij diezelfde bank een spaartegoed, dan wordt dit wel verrekend met de hypotheek. Dat kan voordelig of nadelig zijn, afhankelijk van de bedragen waar het om gaat. En er is een adder: als je hypotheek ongemerkt al eerder is doorverkocht. In een mooi artikel op AD Geld&Recht is het heel duidelijk voor je uitgewerkt!

Bekijk ook het recentere artikel over dit onderwerp, naar aanleiding van het failliet gaan van DSB Bank!

Lees ook:Hoe zit het met je hypotheek bij failliet bank?
Lees ook:Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij faillissement van de bank?
Lees ook:Nieuwbouw gekocht – aannemer failliet…
Lees ook:Donorhypotheek…wat is dat nou weer?
Lees ook:Op de stoel van de adviseur

12 reacties op “Bank failliet: hypotheek verrekend met spaargeld

 1. pe-opleidingen.nl

  hoi,
  stel je bankiert bij dsb bank, je hebt met de overwaarde van je woning een spaarrekening in de vorm van een achtergesteld deposito afgesloten. zowel op deposito als op hypotheekgelden de rente 10 jaar vast. Wat gebeurd er bij faillissement van dsb bank ? de hypotheek lening valt onder een zakelijk zekerheidsrecht, deze blijft lopen en de curator moet wachten op het moment dat hij van het contract afkan, in de regel als de juridische looptijd is verstreken, of te wel de rente vast periode afgelopen is. Vaak wordt de lening doorverkocht aan een andere partij tegen een wat lager %. Heb je als klant geen last van. Maar het spaargeld in het deposito ? dat is achtergesteld vermogen, behoort tot het garantievermogen, komt daarmee als laatste aan de beurt , net voor de aandeelhouders, of te wel dat is verdwenen ! Er valt niets te verrekenen met de hypotheeklening !

  SVP TOCH MAAR WAT VOORZICHTIGER ZIJN MET STELLIGE UITSPRAKEN !

  VR GROET
  PE-OPLEIDINGEN.NL

    /   Beantwoorden  / 
 2. Anneke Ranzato (redactie)

  Je hebt gelijk, ik heb het achtergestelde deposito niet meegenomen in mijn redenering. Heb er wel al eens iets over gezegd op mijngeld.blog.nl en hoop van harte dat de mensen die voor zo’n achtergesteld deposito kiezen de risico’s daarvan kennen… Dank je wel voor het aanvullen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans Brudel

  Mensen reageren vaak wat in paniek op berichten van faillissementen van banken. Maar als je spaargeld en lening niet bij dezelfde bank (of bankgroep) zijn ondergebracht kan het ook positief uitpakken. De bank waar je de lening hebt kan dan namelijk geen spaargeld plukken en moet gaan leuren met jouw lening. De kans is groot dat je een deel wordt kwijtgescholden. Door het faillissement heeft de bank namelijk het vertrouwen geschonden en staat dus aan de juridisch zwakke kant. Zeker wanneer je lening niet de woning als onderpand heeft. Misschien moet je nog wel een deel terug betalen, maar de kans is groot dat een deel kwijt wordt gescholden. Je moet in ieder geval direct stoppen met het betalen van je maandpremie, want een failliet bedrijf kun je niet meer betalen. Het bestaat in rechtspersoon namelijk niet meer. Bijzondere wereld. Geen zorgen, dat hebben de baken wel voor je…

    /   Beantwoorden  / 
 4. pe-opleidingen.nl

  Beste Hans :
  ben bang dat er wat te makkelijk door jou gedacht wordt. Op zich klopt het dat
  Mensen in paniek op berichten van faillissementen van banken reageren, Ook kan eea positief uitpakken in theorie. De praktijk is echter vaak anders. Meestal worden de debiteuren van goede kwaliteit overgenomen door een andere partij. Deze partij scheld niets kwijt hoor !

  Indien je spaargeld en lening niet bij dezelfde bank (of bankgroep, let op dat hangt van de vergunning af, vb reaal en sns bank is een groep maar hebben twee vergunningen, dus regio bank en sns bank zijn twee banken, terwijl je de rekeningen bij hetzelfde loket / medewerker van de sns kunt regelen bijvoorbeeld ! ) zijn ondergebracht kan het ook positief uitpakken.

  Jij stelt : “De bank waar je de lening hebt kan dan namelijk geen spaargeld plukken en moet gaan leuren met jouw lening” Zo werkt dit niet ! Bij faillissement wordt de totale boedel bevroren, dus ook de leningen en de spaargelden ! Er wordt een curator aangesteld en deze heeft het recht om de lening met het spaargeld of andersom te compenseren ! Heb jij geen spaargeld binnen de failliete onderneming dan kan hij eea niet doen, dat is correct, echter jij vervolgt met :

  “De kans is groot dat je een deel wordt kwijtgescholden. Door het faillissement heeft de bank namelijk het vertrouwen geschonden en staat dus aan de juridisch zwakke kant. Zeker wanneer je lening niet de woning als onderpand heeft” Tjsa, het contract is een contract en dat moet na worden gekomen ! Opzeggen kan echter pas tegen het einde van de looptijd / aan het einde van de rentevaste periode !
  Tot dan loopt het contract gewoon door, dit geldt voor de failliete bank en voor de klant !

  “Misschien moet je nog wel een deel terug betalen, maar de kans is groot dat een deel kwijt wordt gescholden. Je moet in ieder geval direct stoppen met het betalen van je maandpremie, want een failliet bedrijf kun je niet meer betalen. Het bestaat in rechtspersoon namelijk niet meer” Dat is niet waar ! De rechtspersoon bestaat nog steeds, er mogen alleen geen handelingen meer worden verricht zonder toestemming van de curator ! Alles dat te vorderen is zal worden geincasseerd door de curator teneinde de schulden te voldoen ! Dat daar misschien een deal over te maken valt is wat anders, maar zoals gezegd : gaat eea meestal anders !
  Inderdaad Bijzondere wereld !

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hypotheek Informatie

  Momenteel is de onrust groot onder de klanten van de meeste banken, het zou zo maar kunnen gebeuren met Fortis

    /   Beantwoorden  / 
 6. Xantippe

  Zou lekker zijn als DSB platgaat en ik
  elders onder betere voorwaarden de
  consumptieve lening kon/kan aflossen..
  DSB had deze niet mogen overnemen destijds
  vanwege toen al lager inkomen..
  Nu neemt geen enkele andere GOEDE bank
  deze over..snik-snik..

    /   Beantwoorden  / 
 7. Patrick

  @Xantippe

  De Hypotheekportefeuille zal echt wel worden doorverkocht, nu is alleen nog niet duidelijk aan wie. Geldt trouwens ook voor de consumptieve kredieten. Deze zullen zeker worden overgenomen door een andere bank. Lakeman heeft zijn zin, maar of hij daarmee een betere regeling kan treffen dan met DSB, dat betwijfel ik…

    /   Beantwoorden  / 
 8. Xantippe

  Hoi Patrick,

  Dat is idd even afwachten;
  als wij zelf niet zo dom waren
  geweest..waren we wellicht eerder
  klaar ermee ipv. nog steeds mega hoog
  via DSB..

    /   Beantwoorden  / 
 9. Constant

  Hoi,

  Ik denk dat er met het omvallen van de DSB-bank wel een slaatje uit je hypotheeklening valt te slaan. Indien de hypotheken overgaan naar een andere bank, gaat het zekerheidsrecht hypotheek niet uit zichzelf mee naar de opvolgende bank. M.a.w. de bank die de hypotheek heeft overgenomen, zal het zekerheidsrecht opnieuw met jou dienen overeen te komen, anders heeft hij niet de bijzondere positie (separatistenpositie) bij jouw (mogelijke) faillissement. Er is op dat moment dus onderhandelingsruimte over de hoogte van de hypotheek, want geloof me, een bank wil heel graag die zekerheid op de hypotheeklening vestigen.

  Ik raad iedereen met een hypotheeklening van DSB dan ook aan rechtsbijstand hier over op te nemen.

  Gr.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Xantippe

  Rechtsbijstand ?
  Zeker eerst geld betalen voor
  opinie/opstarten = eigen risico
  ingeval DAS en ARAG..
  Moet je die minimaal 75 euro WEL
  hebben..
  En dan nog..
  doen ze geen moer voor je..
  Heb me scheel betaald voor DAS
  maar na bijna 8 jaar NOG geen
  uitkering gehad qua erfenis..

    /   Beantwoorden  / 
 11. Dsb overname

  Uit zeer onbetrouwbare bronnen is zojuist vernomen dat dsb overgenomen is door een groote ijslandse bank

    /   Beantwoorden  / 
 12. Xantippe

  Whahaha; die grote broer van eh..
  die andere IJSLANDSE drama-serie ??

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.