Ik ga verhuizen: wat gebeurt er met mijn energiecontract?

hypotheken

Wat gebeurt er precies met je energiecontract als je gaat verhuizen? Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk: je kunt een nieuw contract afsluiten óf je huidige energiecontract meenemen. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moeten houden.

Nieuw voorschotbedrag

Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning, zal je waarschijnlijk een ander bedrag per maand gaan betalen voor energie. Het voorschotbedrag wordt namelijk bepaald op basis van het gemiddelde energieverbruik in een woning in de afgelopen 3 jaar, dit is niet persoonsgebonden. Ga jij verhuizen, dan wordt er bij het bepalen van het voorschotbedrag voor je nieuwe woning gekeken naar het verbruik van de vorige bewoners. Let bij het kopen van een huis op het energielabel, hieraan kun je aflezen hoe energiezuinig een woning is.

Energiecontract meenemen

Je kunt ervoor kiezen om je huidige energiecontract mee te nemen naar je nieuwe woning. Geef dit dan uiterlijk twee weken voor de verhuizing door aan je leverancier. Dit kan bij de meeste energieleveranciers gewoon online. Je krijgt van je leverancier vervolgens een meterstandenformulier opgestuurd. Vul hierop op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden in en lever het formulier uiterlijk vijf dagen daarna getekend aan bij je energieleverancier. Je ontvangt van de leverancier een eindafrekening van het energieverbruik van je huidige woning en een nieuw voorschotbedrag. Geef ook de meterstanden van je nieuwe woning door aan je energieleverancier, zo betaal je niet voor het verbruik van vorige bewoners.

Nieuw contract afsluiten

Het kan voordeliger zijn om een nieuw energiecontract af te sluiten. De ene woning is de andere niet, en misschien ben je met je nieuwe woning bij een andere leverancier wel goedkoper uit. Checken of overstappen voor jou voordelig is? Vergelijk energieprijzen. Als je een vast contract hebt, is het wel verstandig om rekening te houden met de looptijd van je contract. Zeg je je contract voortijdig op, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan ben je vrij om maandelijks op te zeggen, dus kun je wel gemakkelijk overstappen.