Op een spaarhypotheek los je niet af, maar stort je bij

500 Euro in 50 Euro ScheinenHet extra aflossen lijkt een trend te worden. Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om de hypotheekschuld te verlagen door extra stortingen te verrichten. Dit wordt uiteraard mede ingegeven door ze zeer lage spaarrente van dit moment. In plaats van extra aflossen kunnen huiseigenaren met een spaarhypotheek beter extra geld in de aan de hypotheek gekoppelde spaarverzekering storten. Waarom is dat zo?

In een spaarhypotheek wordt er maandelijks niet afbetaald op de hypotheekschuld. Om de hypotheek op de einddatum in één keer af te kunnen lossen, wordt er een spaarkapitaal opgebouwd. Het unieke aan de spaarhypotheek is de rentevergoeding over het spaarkapitaal. Deze is namelijk gelijk aan de verschuldigde hypotheekrente. Dit maakte deze hypotheekvorm zeer populair in tijden met hoge hypotheekrentes.

Hoe kun jij de maandlasten van een spaarhypotheek verlagen?
Stel, je hebt een spaarhypotheek met een hypotheekrente van 5,5%. In deze tijden met zeer lage hypotheekrentes, is dit een hoog percentage. Het voordeel is dat je deze hoge rente uitbetaald krijgt over het spaarkapitaal in de polis. Door extra stortingen te verrichten, kun je een groot effect teweeg brengen in de waardeontwikkeling in de polis. Hierdoor kan de looptijd van de hypotheek ingekort worden of je verlaagd de premie van de spaarverzekering.

Hoeveel mag je maximaal extra storten
Je mag niet onbeperkt extra stortingen verrichten in de spaarverzekering. De hoogste storting in één jaar mag niet meer dan tien keer zo groot zijn als de laagste storting in één jaar. Als de premie €700 per jaar bedraagt, mag je door een extra storting niet boven de €7.000 in één jaar uitkomen.

Informeer bij jouw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden!

Lees ook:Advies bij verlengen rentevast periode
Lees ook:Wij sparen minder en lossen meer af
Lees ook:Sparen in de spaarhypotheek
Lees ook:Steeds minder financieel belang bij extra aflossen
Lees ook:Lage hypotheekrente is onvoordelig voor spaarhypotheken

Eén reactie op “Op een spaarhypotheek los je niet af, maar stort je bij

  1. Erik

    Aanvankelijk leek mij dat ook gunstig, om onze looptijd te verkorten naar 15 jaar (ipv 20 jaar), maar als ik het goed begrijp moet je dan tzt wél inkomstenbelasting gaan betalen over het gedeelte boven de vrijstelling, bv stel spaarhypotheek is 100,000/20 jaar/samenwonend, maar door extra stortingen wordt het 15 jaar en stel je valt in het tarief 40% ink.bel.Dan komt volgens mij de fiscus om de hoek kijken na die 15 jaar: 100,000 -/- (2 x 36800 vrijstelling) x 40% = 10,560 aanslag. Toch?
    http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/uw_hypotheek_of_lening/sparen_voor_de_aflossing_van_uw_hypotheek/kapitaalverzekering_eigen_woning/vrijstelling_bij_uitkering_kapitaalverzekering_eigen_woning

    De overheid propageert versneld zogenaamd aflossen…dus niet…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.