Hypotheekrente vooruit betalen

Wil je jouw vermogen drukken of in 2015 nog profiteren van extra fiscaal voordeel? Het is toegestaan om de in 2016 verschuldigde hypotheekrente deels nog dit jaar te betalen. Dit kan meerdere voordelen hebben.

Je mag de volgend jaar verschuldigde hypotheekrente in 2015 betalen. Het moet gaan om de verschuldigde hypotheekrente tot 1 juli volgend jaar. Door het vooruit te betalen kun je op drie manieren profiteren van fiscaal voordeel.

Voordeel 1 – Lagere vermogensrendementsheffing
Per 1 januari wordt weer bepaald hoe hoog jouw vermogen is. Een bedrag van €21.437 per belastingplichtige is vrijgesteld. Over het meerdere moet er belasting worden afgedragen. Door de hypotheekrente over 2016 al deels vooruit te betalen, verlaag je jouw vermogen.

Voordeel 2 – Nog in 2015 profiteren van fiscaal voordeel
Indien je in 2016 een sterke daling van het inkomen verwacht, kan het verstandig zijn om nog dit jaar te profiteren van de hypotheekrenteaftrek over in 2016 verschuldigde bedragen. Dit is vooral interessant als je de betaalde hypotheekrente nu kan aftrekken tegen het hoogste belastingschijf, en volgend jaar tegen een lagere.

Voordeel 3 – Hypotheekrente volgend jaar aftrekbaar tegen 50,5%
Huiseigenaren die de hypotheekrente kunnen aftrekken in de hoogste belastingschijf kunnen nog een extra fiscaal voordeel behalen. In 2015 is hypotheekrente aftrekbaar tegen 51%. Per 2016 gaat dit omlaag naar 50,5%. Dit kan een groot verschil maken bij grote hypotheekbedragen.

Lees ook:Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek minder beperkt
Lees ook:Even geen rente betalen voor je hypotheek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.