Hypotheek afsluiten? Weet wat de mogelijkheden zijn

Voordat je een huis gaat kopen moet je eerst weten wat er financieel mogelijk is. Ga niet alleen uit van wat je maximaal kunt lenen, maar kijk ook naar de woonlasten die je maandelijks moet dragen. Verdiep je er alvast in voordat je op zoek gaat naar een huis.

Door het afsluiten van een hypotheek ga je een verplichting aan voor tientallen jaren. Het wel of niet kopen van een huis is een beslissing met een grote impact op jouw financiële huishouding. Bij het afsluiten van een hypotheek doe je er dan ook verstandig aan om een weloverwogen beslissing te nemen. Het probleem is vaak dat de meeste consumenten onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Door je voor te bereiden kun je betere beslissingen nemen.

Eerst je huiswerk doen, daarna een hypotheekgesprek
In een hypotheekgesprek komt er veel informatie op je af. Vaak is het lastig om duidelijk inzichtelijk te krijgen wat je te wachten staat. Door ter voorbereiding op het hypotheekgesprek vooraf al informatie in te winnen zal de verkregen informatie beter te begrijpen zijn. Je kunt online alvast een berekening maken om de hoogte van de maandlasten in te kunnen schatten.

Let op de maandlasten
Je moet je hypotheek niet afstemmen op het maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag, maar juist op de maandelijkse woonlasten die je maximaal wilt en kunt dragen. Op deze manier kun je voorkomen dat je een hypotheekschuld aan gaat die eigenlijk te hoog voor je is.

Er zijn nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek
Tot 2013 had je de keuze uit diverse soorten hypotheken. De goedkoopste hypotheek was de beleggingshypotheek in combinatie met de aflossingsvrije hypotheek. Een groot nadeel van deze goedkope hypotheekvormen is het feit dat de hypotheekschuld vaak niet volledig afbetaald gaat worden gedurende de looptijd. Sinds 2013 zijn er nog maar twee toegestane hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

Lees ook:Hypotheek – weet wat je kiest
Lees ook:Nederlandse hypotheekschulden dalen
Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Lees ook:Twee weken bedenktijd voor hypotheek
Lees ook:Welke verzekeringen moet je afsluiten naast je hypotheek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.