Welke verzekeringen moet je afsluiten naast je hypotheek?

Een hypotheek is een lening met het huis als onderpand. De bank zal vaak als eis stellen dat je bepaalde verzekeringen afsluit. Welke verzekeringen sluit je af op het moment dat je een huis koopt? De belangrijkste verzekeringen zetten wij voor jou op een rijtje.

De bank leent je een groot bedrag uit om jou in staat te stellen om een huis te kopen. Zoveel mogelijk zal de geldverstrekker de risico’s willen beperken. Dit gebeurt aan de ene kant door inkomenseisen te stellen om te voorkomen dat je de woonlasten niet meer kunnen dragen. Daarnaast zijn er ook risico’s die afgedicht moeten worden door middel van verzekeringen. De belangrijkste verzekeringsvormen die naast de hypotheek worden afgesloten, zal ik hieronder kort voor je toelichten.

Opstalverzekering tegen beschadiging van het huis
Banken leggen bij het verstrekken van een hypotheek de huiseigenaren de verplichting op om een opstalverzekering af te sluiten. Dit doet de bank om te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als het huis zwaar beschadigd raakt door oorzaken zoals storm en brand. Door brand kan het onderpand van de hypotheek volledig verloren gaan. De gevolgen voor de bank zijn groot, want er valt een zekerheid weg. De inboedelverzekering is niet verplicht, de opstalverzekering voor het huis zelf wel.

Kapitaalverzekering om de aflossing in op te bouwen
De meeste lopende hypotheken hebben een koppeling met een kapitaalverzekering. Deze koppeling zie je onder andere bij de spaarhypotheek, beleggingshypotheek en de levenshypotheek. In de polissen wordt een kapitaal opgebouwd waarmee de hypotheek op einddatum geheel of gedeeltelijk wordt afbetaald. Sinds 1 januari 2013 worden de hypotheken met de gekoppelde kapitaalverzekering nauwelijks nog afgesloten. Deze hypotheekvormen geven namelijk geen recht meer op hypotheekrenteaftrek als ze nieuw worden afgesloten. Er zijn nu nog twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. In deze hypotheekvormen wordt er maandelijks afbetaald op de hypotheekschuld. Hierdoor is het afsluiten van een kapitaalverzekering niet meer noodzakelijk. De overlijdensrisicoverzekering wordt wel verplicht gesteld door de hypotheekbank.

De verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten
Hypotheekbanken stellen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht om te voorkomen dat de hypotheeklasten niet meer te dragen zijn na overlijden van één van de huiseigenaren. Deze verzekeringsvorm keert namelijk een bedrag in één keer uit bij overlijden. Met dit bedrag kan de hypotheekschuld worden afbetaald of verlaagd. Banken verplichten deze verzekering om ook na overlijden van een huiseigenaar verzekerd te zijn van terugbetaling van het uitgeleende bedrag. De overlijdensrisicoverzekering is ook zeer belangrijk voor de huiseigenaren zelf.
Bij overlijden van de partner ontstaan er vaak al financiële gaten. De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering neem in ieder geval een groot deel van de woonlasten weg.

Lees ook:Hypotheek op uw huis? Opstalverzekering verplicht afsluiten
Lees ook:Dazure geeft extra korting op de overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Overlijdensrisicoverzekering – Rokers betalen tot 85 procent meer
Lees ook:Geen boete meer bij aflossen hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.