Sparen in de spaarhypotheek

De spaarrente is op dit moment historisch laag. Er zijn alternatieven, maar deze nemen risico met zich mee. Huiseigenaren met een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek kunnen tegen een goed rendement sparen in de aan de hypotheek gekoppelde verzekering of rekening.

Op dit moment is er maximaal een spaarrente haalbaar van 1,85%. Hiermee gaat u het niet winnen van de inflatie. Er zijn alternatieven zoals het beleggen in goud of aandelen, maar dat neemt ook de nodige risico’s met zich mee. Het jaar 2013 is een goed jaar geweest op de beurs, maar dat biedt nog geen garantie voor de toekomst. De prijs van goud is hard gestegen in de periode van juli 2008 t/m september 2011, namelijk met 70%. Maar in 2012 had u met goud een zwaar negatief rendement gemaakt van bijna 30%.

Huiseigenaren met een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek kunnen een rendement maken ter hoogte van de betaalde hypotheekrente. Op de rekening of de verzekering wordt namelijk een zelfde percentage verstrekt. Betaalt u jaarlijks 5% hypotheekrente? Dan krijgt u ook 5% rente over het spaartegoed.

Dit kan niet onbeperkt. De jaarpremie of storting mag niet hoger zijn dan 10 keer de laagste jaarpremie in voorgaande jaren. Wordt er jaarlijks €500 in de polis of op de rekening gestort, dan mag in één jaar niet meer gestort worden dan €5.000 (€500 + extra storting van €4.500). Ga wel eerst in gesprek met uw hypotheekadviseur want er kunnen haken en ogen aan zitten. De laatste jaren van de looptijd is het vaak niet meer mogelijk om tot 10 keer de laagste premie te storten.

Lees ook:Geen boete meer bij aflossen hypotheek
Lees ook:10 miljard euro aan extra aflossingen in 2016
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Meer aflossen, minder sparen
Lees ook:De hypotheekrente blijft maar dalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.