Hypotheek op uw huis? Opstalverzekering verplicht afsluiten

Wat betreft het verzekeren van uw huis bestaat er geen wettelijk verzekeringsplicht. De bank waar u de hypothecaire lening hebt afgesloten zal u wel verplicht stellen om een opstalverzekering af te sluiten en in stand te houden.

Bij een hypothecaire lening fungeert uw huis als onderpand. In het geval u niet aan uw financiële verplichtingen voldoet, heeft de bank de mogelijkheid om het huis (=onderpand) te verkopen. Hiervoor is het niet nodig om toestemming te vragen van de rechtbank. Dit is het recht van parate executie. Indien het huis verloren gaat door een brand verlies het onderpand haar waarde. Als er een opstalverzekering is afgesloten zijn de gevolgen te overzien. De uitkering uit de verzekering kan namelijk gebruikt worden om het huis te herbouwen, of de uitkering vervangt het huis als onderpand.

Verzekerde gevaren
De dekking in de opstalverzekering gaat verder dan alleen dekking tegen brand. De meeste verzekeraars bieden een extra uitgebreide dekking. Naast schade door brand is bijvoorbeeld ook verzekerd: stormschade, inbraak, blikseminslag en waterschade (geen overstroming).

Wat kost een opstalverzekering?
De prijzen verschillen sterk per verzekeraar. Ook bij de opstalverzekering is het aan te raden om de premies te vergelijken. U kunt op jaarbasis tientallen euro’s besparen op de opstalverzekering. Iedere verzekeraar hanteert eigen normen en premies.

Lees ook:Welke verzekeringen moet je afsluiten naast je hypotheek?
Lees ook:Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij faillissement van de bank?
Lees ook:Hypotheek aflossen
Lees ook:De spaarhypotheek en het garantiestelsel
Lees ook:Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.