Hypothekentaal: boeterente

Als je overweegt je hypotheek over te sluiten omdat je nu zo'n hoge rente betaalt, krijg je onvermijdelijk te maken met het begrip boeterente. Dit is een boete die de bank in rekening brengt als je een hypotheek aflost voordat de rentevastperiode verstreken is. Tenminste, als de rente die je nu betaalt hoger is dan de rente die op dit moment in de markt van toepassing is.

De bank loopt dan immers afgesproken inkomsten mis. Als jij nog drie jaar lang 7% rente zou betalen en je lost af, dan kunnen ze over jouw hypotheekbedrag nergens meer 7% rente krijgen. Het verschil tussen de contractrente en de marktrente wordt contant gemaakt en aan jou in rekening gebracht. Je betaalt in feite een afkoopsom om van de hogere hypotheekrente af te komen.

Niet iedere geldverstrekker berekent de boeterente op dezelfde manier. Het voert wat ver om de verschillen helemaal uit te leggen, maar de uitkomsten van de verschillende berekeningsmethodes kunnen wel behoorlijk uiteenlopen. Op Actuelerentestanden.nl kun je – met selectie van geldverstrekker en dus de juiste berekeningsmethode – online een indicatie van de boeterente berekenen.

Boeterente geldt gewoon als betaalde rente en kan dan ook fiscaal afgetrokken worden. Wat wel belangrijk is om te weten: als je de boeterente meefinanciert in de nieuwe hypotheek is dat deel van die hypotheek geen eigenwoninglening. Het geld is immers niet gebruikt voor aanschaf, onderhoud of verbetering van de eigen woning. Gevolg daarvan is dat over dit deel van de hypotheek geen renteaftrek mogelijk is – het geldt als een consumptief deel. Het verdient dan ook de voorkeur om boeterente uit eigen middelen te financieren. Bij je belastingteruggaaf krijg je een aardig deel van dat geld alweer terug!

Van oudsher was boeterente alleen van toepassing bij tussentijds inlossen van de hypotheek, nooit bij verkoop van de woning. Ook al moest je nog 15 jaar lang een hele hoge rente betalen – bij verkoop kon je altijd boetevrij aflossen. Dat is tegenwoordig niet meer standaard. In veel budgethypotheken is een regeling meegenomen dat er bij verkoop van de woning ook boeterente van toepassing kan zijn. Daar heb ik veel moeite mee. Als je gewoon verkoopt omdat je wilt verhuizen is het misschien nog te overzien. Maar moet je gedwongen verkopen in verband met echtscheiding, overlijden of inkomensproblemen – dan is het heel naar als je nog een extra boete bij moeten betalen. De financiële consequenties van deze voorwaarde zijn vooraf niet in te schatten. Check daarom goed de voorwaarden als je een budgethypotheek overweegt – bijvoorbeeld in deze test van de Consumentenbond.

Lees ook:Rentemiddeling – beter dan niets doen!
Lees ook:Hypothekentaal: bruto en netto maandlasten
Lees ook:Wanneer is het slim om over te sluiten?
Lees ook:Helemaal boetevrij aflossen!
Lees ook:Helemaal geen boeterente meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.