Bank hoeft niet mee te betalen aan restschuld

De rechtbank heeft onlangs uitspraak gedaan over een claim dat de Rabobank mede schuldig is aan een restschuld door gedwongen verkoop van een huis. Rabobank zou Ralf Pijnaker een tophypotheek aangesmeerd hebben en zou ook mede verantwoordelijk zijn voor een restschuld van €35.000. De rechter oordeelde dat de heer Pijnaker zelf de restschuld moet dragen.

De heer Pijnaker kocht in 2007 samen met zijn toenmalige vriendin een appartement voor €167.500. Hiervoor hadden ze een hypotheek nodig van €181.000. Alleen de Rabobank bleek bereid om hen een hypotheek te verstrekken. Kopen met NHG was niet mogelijk. Na twee jaren eindigde de relatie met zijn vriendin. De rekeningen kon hij niet meer betalen en uiteindelijk werd het appartement gedwongen verkocht. Door de lage verkoopopbrengst en kosten die er gemaakt zijn bleef er een rechtschuld over van €35.000.

Volgens de heer Pijnaker en zijn advocaat hebben de banken de crisis veroorzaakt. Het is dus logisch dat zij minimaal mede verantwoordelijk zijn voor de schuld. De rechtbank was het hier niet mee eens. Volgens de rechter is de crisis niet volledig aan banken toe te schrijven.

Als de rechter van mening was dat de Rabobank moest meebetalen aan de restschuld, was het een uitspraak geweest met grote gevolgen. Er zouden namelijk duizenden claims volgen. Mogelijk heeft dit ook invloed gehad op het oordeel van de rechter. Er is inderdaad ook een discussie te voeren over de verantwoordelijkheid van banken. In het verleden zijn er veel te hoge hypotheken verstrekt.

Toch is het waarschijnlijk te kort door de bocht om banken mede verantwoordelijk te maken. Je sluit een hypotheek immers zelf af en je kunt zelf het beste inschatten in hoeverre je in staat bent om de maandelijkse lasten te dragen.

Lees ook:Banken moeten meedenken bij betalingachterstanden hypotheek
Lees ook:Rumoer over restschuld
Lees ook:Rabobank verwacht sterk stijgende hypotheekrentes
Lees ook:Rabo houdt rekening met waardedaling
Lees ook:100.000 x gedwongen verkoop met restschuld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.