NHG-grens omhoog naar 265.000 euro

Hypotheken.blog.nlVanaf 2018 wordt de maximale leengrens voor een hypotheek met NHG afhankelijk gemaakt van de gemiddelde huizenprijzen. Een huis kost nu gemiddeld €265.000, dus wordt de grens verhoogd naar dit bedrag.

Met een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kun je profiteren van een lagere rente. Dit geven banken omdat de NHG een vangnet is als je door bepaalde oorzaken de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Het krijgen van NHG kost je eenmalig 1% van de hypotheeksom, maar dat verdien je terug door een korting op de hypotheekrente.

De NHG garantie moet je met spaargeld betalen

Vanaf 2018 kun je kosten bij het kopen van een huis niet meer meefinancieren in de hypotheek. Dat houdt dus in dat je bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten van spaargeld moet betalen. Ook de verschuldigde 1% over het leenbedrag voor NHG moet je met spaargeld betalen. Dit maakt de garantieregeling minder populair. In 2012 werd 88% van de huizen gekocht met NHG. Dat percentage is nu gedaald naar 69%.

Het krijgen van NHG kost jou in eerste instantie geld, maar dat is nog geen reden om geen NHG te nemen. De investering verdien je namelijk in een paar jaren terug door een lagere hypotheekrente. Laat je dus niet afschrikken.

Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente
Lees ook:Wanneer is het slim om over te sluiten?
Lees ook:Energiezuinige hypotheek
Lees ook:Spaarrente naar nul – nu aflossen?
Lees ook:Studieschuld gebruiken als alternatief voor hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.