Rood staan kan een hypotheek onmogelijk maken

Hypotheken.blog.nlPer 1 december van dit jaar worden ook kleine kredieten vanaf €250 geregistreerd bij het BKR. Tot december werden kredieten tot €500 niet geregistreerd, deze ondergrens is dus nu verlaagd. Kun je €500 rood staan op jouw betaalrekening? Dan kun je ongeveer €2.800 minder aan hypotheek krijgen.

Deze ondergrens is niet verlaagd om consumentje te pesten. Dit hebben ze gedaan om eerder betalingsachterstanden en het opbouwen van schulden te signaleren. Voor potentiële huizenkopers is het wel een probleem.

Een hypotheek krijgen wordt weer lastiger
Een grote groep Nederlanders ondervindt nu al problemen om een huis te kopen. Door deze maatregel worden de kansen op een eigen huis nog kleiner. Stel, je hebt een kredietlimiet van €1.500? Dat verlaagd je maximale hypotheek met €8.400. Veel huishoudens hebben meerdere betaalrekeningen voor verschillende doelen. Vrijwel alle betaalrekeningen hebben de mogelijkheid om rood te staan, dus daar gaan je kansen op een hypotheek.

Verlaag je kredietlimiet
Kun je door de mogelijkheid om rood te staan net niet uit met een hypotheek? Verlaag via de bank het limiet naar maximaal €250. Dit gaat wel tijd kosten om het aan te passen. Het moet namelijk ook nog doorgevoerd worden bij het BKR. Begin hier al mee voordat je een huis koopt. Het kan eenvoudig een paar weken duren bij de bank waar de betaalrekening loopt en bij het BKR.

Lees ook:Lopende schulden beïnvloeden hoogte hypotheekverstrekking
Lees ook:Huis te koop op Hyves
Lees ook:ZZP’ers en flexwerkers kunnen eenvoudiger een hypotheek krijgen
Lees ook:Maximale hypotheek naar 90 procent?
Lees ook:Weer lagere hypotheekrente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.