Te weinig hulp bij hypotheekachterstanden

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is niet tevreden over de houding van banken met betrekking tot betalingsachterstanden op hypotheken. De banken letten teveel op hun eigen portemonnee en houden onvoldoende rekening met de huiseigenaren.

Hypotheekaanbieders hebben het vanaf de huizencrisis veel drukker gekregen met het begeleiden van huiseigenaren met betalingsachterstanden op de hypotheek. Het probleem is dat de banken onvoldoende probleemoplossend denken in het belang van de huiseigenaren. Zij hebben als hoofddoel om zoveel mogelijk van de achterstanden te incasseren.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat 112.800 huiseigenaren betalingsachterstanden hebben bij de hypotheekbank.

De AFM heeft de 12 grootste hypotheekverstrekkers gecontroleerd. Op een schaal van 5 scoren de banken gemiddeld een 2,2. Het verwijt is dat er onvoldoende wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem. Banken brengen hun klanten met betalingsachterstanden een boete in rekening. Dit is geen oplossing bieden, dit is een manier om de duimschroeven verder aan te draaien.

Het is logisch dat banken het ontstaan van betalingsachterstanden ontmoedigen, maar dat moeten ze weloverwogen doen. Huiseigenaren verder in de problemen brengen, heeft niemand baat bij.

Lees ook:Steeds meer betalingsachterstanden op hypotheken
Lees ook:Rentemiddeling afdwingen
Lees ook:ING ondersteunt hypotheekklanten met een loopbaancoach
Lees ook:NHG regeling verder versoberd
Lees ook:Hypotheken niet boetevrij te herfinancieren

Eén reactie op “Te weinig hulp bij hypotheekachterstanden

  1. Overstappenvanenergie

    Banken zijn bedrijven, die willen geld verdienen. Als er achterstand op de hypotheek is gaan ze echt niet gelijk met boetes gooien, dan moeten er al meerdere achterstanden zijn. Het zijn de klanten die hier fout zitten. Het probleem is dat er echte wanbetalers zijn, maar ook mensen die daadwerkelijk een ongelukkig probleem hebben omdat er iets gebeurd is. Die tweede groep moet beschermt worden, de eerste niet vind ik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.