Een ware run op hypotheken

Er worden per 1 juli ingrijpende wijzigingen doorgevoerd inzake nieuw te verstrekken hypotheken. Er worden nu massaal hypotheekoffertes aangevraagd om nog te kunnen profiteren van de regels van vóór 1 juli. Als er voor deze datum een offerte verstrekt is, kun je nog van de huidige regels profiteren.

De maximale verstrekking binnen de NHG zal verlaagd worden van €265.000 naar €245.000. Dit kan net het verschil maken tussen een huis wel of niet kunnen kopen onder de gunstige condities van de NHG. Ingrijpender is de verplichte strengere eisen die banken moeten stellen bij het verstrekken van een hypotheek. Op basis van het inkomen kun je vanaf volgende maand 5% tot zelfs 10% minder lenen op basis van het inkomen.

Offerte moet datum bevatten van vóór 1 juli
Bepalend is de in de offerte vermelde datum van verstrekking. Vervolgens moet de offerte doorgaan binnen de in de offerte gestelde termijn.

Huis kopen wordt steeds goedkoper, geld lenen steeds lastiger
Eigenlijk vreemd dat er nu al meerdere keren strengere normen opgelegd zijn aan banken. Sinds augustus 2011 zijn de normen al meerdere keren strenger geworden. De laatste keer was per 1 januari 2015. Huurhuizen worden steeds duurder en koophuizen steeds goedkoper door de sterke waardedaling van de afgelopen jaren en de zeer lage hypotheekrente. Toch wordt veel mensen de mogelijkheid ontnomen om een huis te kopen.

Vreemd beleid. Laten wij hopen dat de normen de komende jaren niet nog verder verscherpt worden.

Lees ook:Banken kunnen de run op hypotheken niet aan
Lees ook:Vanaf 1 juli weer lastiger om een hypotheek krijgen
Lees ook:Strengere hypotheeknormen vanaf 2015
Lees ook:De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?
Lees ook:Iets langer btw voordeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.