Strengere hypotheeknormen vanaf 2015

Vanaf volgend jaar gelden er strengere hypotheeknormen waardoor het maximaal te verstrekken weer hypotheek zakt. Daarnaast zakt ook de maximale verstrekking ten opzichte van de waarde van het huis dalen.

Het gaat goed met de huizenmarkt. Door de steeds lagere hypotheekrente krijgt een steeds grotere groep de mogelijkheid om een huis te kopen. Helaas wordt hier vanaf volgend jaar een stokje voor gestoken. Volgens berekeningen van het Nibud moeten er lagere hypotheken verstrekt worden ten opzichte van het inkomen. Dit wordt veroorzaakt door een daling van de koopkracht van consumenten in 2014.

Inkomens tot €28.000 kunnen tot 6,5% minder lenen
De omvang van de daling is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Met een inkomen tot €28.000 zakt het te lenen bedrag tussen de 3% en 6,5%. Voor hogere inkomens bedraagt de daling tussen 0,5 tot 3 procentpunt.

Maximale lening zakt naar 103% van de koopsom van het huis
In 2014 kun je maximaal een hypotheek afsluiten tot 104% van de waarde van het huis. In 2015 zakt dit percentage naar 103%. Jaarlijks blijft de maximale verstrekking zakken met één procentpunt tot het in 2018 nog mogelijk is om een hypotheek af te sluiten zonder dat aanvullende kosten mee te financieren zijn. Banken zijn in sommige gevallen bereid om een hogere percentage te verstrekken in het geval er restschulden meegefinancierd moeten worden.

Het was al lastig om een hypotheek te krijgen!
Tot 2008 werden er te gemakkelijk te hoge hypotheken verstrekt ten opzichte van het inkomen. De laatste zes jaren is de maximale verstrekking jaarlijks nog verlaagd. Zelfs dit jaar met sterk gedaalde hypotheekrentes moeten banken volgens het Nibud nog meer op hun geld gaan zitten. Jammer dat op deze manier het herstel van de huizenmarkt wordt tegengehouden.

Lees ook:Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?
Lees ook:Vanaf 1 juli weer lastiger om een hypotheek krijgen
Lees ook:Minder hypotheken met NHG afgesloten
Lees ook:Een ware run op hypotheken
Lees ook:De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.