Lage hypotheekrente is onvoordelig voor spaarhypotheken

Huiseigenaren die op korte termijn de rentevaste periode moeten verlengen hebben geen klagen. Tegen een hypotheekrente van rond de 3% kun je de rente nu vastzetten voor een periode van tien jaar. Als je een spaarhypotheek hebt komt het vaak minder gelukkig uit.

De hoogte van de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel je woonlasten. Op een hypotheek van €200.000 geeft één procentpunt besparing op de hypotheekrente een besparing aan maandlasten van €166,67. Over mijn aflossingsvrije hypotheek betaal ik een hypotheekrente van 5,42%. Uitgaande van tien jaar vast kan ik over een hypotheekschuld van op dit moment €65.376 besparen: €131,84 bruto (berekend op 3% als huidige hypotheekrente). Huiseigenaren met een spaarhypotheek zijn vaak niet voordelig uit met de huidige lage hypotheekrente.

Lage hypotheekrente is ongunstig voor spaarhypotheek
In een spaarhypotheek volgt er een gegarandeerde aflossing van de hypotheekschuld op de einddatum. Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt er een kapitaal opgebouwd in een polis, waarmee de aflossing gaat plaatsvinden. Het unieke aan deze hypotheekvorm is dat je over het spaartegoed een rentevergoeding krijgt die gelijk is aan de te betalen hypotheekrente. Het probleem met een lage hypotheekrente is dat je meer geld in de spaarpolis moet storten om op de einddatum het benodigde bedrag opgebouwd hebt.

De aftrekbare hypotheeklasten gaan dus omlaag. Hierdoor zakt je fiscaal voordeel. De maandelijkse inleg in de polis zal hoger uitvallen. Dit deel van de hypotheek is juist niet aftrekbaar. Hierdoor kun je onder de streep duurder uit komen door een lagere hypotheekrente.

Lees ook:Geen boete meer bij aflossen hypotheek
Lees ook:Steeds minder financieel belang bij extra aflossen
Lees ook:Hypotheekrente verder omlaag
Lees ook:Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?
Lees ook:Extra aflossen of niet?

Eén reactie op “Lage hypotheekrente is onvoordelig voor spaarhypotheken

  1. Hypotheekafspraken

    Wij hebben grote voorraden hypotheekleads en hypotheekafspraken op voorraad voor goede hypotheekadviseurs die zich willen aansluiten bij een landelijk sterk groeiend hypotheekadvieskantoor.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.