Aflossen op de hypotheek steeds populairder

In het jaar 2013 is het aantal extra aflossingen op de hypotheek sterk toegenomen. Deze trend heeft zich voortgezet in 2014. De ING heeft vandaag bekend gemaakt dat er in de eerste acht maanden van 2014 maar liefst 13% meer extra is afbetaald ten opzichte van de eerste acht maanden van 2013.

In 2013 hebben klanten met een hypotheek bij de ING 40% meer extra afbetaald op de hypotheek ten opzichte van het jaar 2012. In 2014 is het aantal aflossende klanten weer toegenomen. In het derde kwartaal van 2014 overwoog ruim een kwart van de hypotheekklanten om extra af te lossen.

Hier zijn drie logische verklaringen voor te geven. Ten eerste staan ongeveer 1,1 miljoen koophuizen onder water. Deze huizen zijn dus niet te verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. Door extra af te lossen is dit te voorkomen. Ook de zeer succesvolle verhoogde vrijstelling tot €100.000 heeft hier sterk aan bijgedragen. Ouders werden in de media namelijk nadrukkelijk op deze mogelijkheid gewezen.

De derde verklaring is volgens mij de belangrijkste. Huiseigenaren denken nu anders over de hypotheekschulden. Tot 2008 werd gedacht dat de huizenprijzen ook in de toekomst nog wel zouden stijgen. Huiseigenaren realiseren zich nu meer de risico’s die kleven aan het kopen en het bezitten van een koophuis.

Volg mij ook in mijn streven om mijn eigen hypotheek volledig af te lossen. In de afgelopen twee jaren heb ik al meer dan €35.000 extra afbetaald op mijn hypotheek.

Lees ook:Steeds meer extra aflossingen op de hypotheek
Lees ook:Mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen!
Lees ook:Extra aflossen is populair
Lees ook:Nederlandse hypotheekschulden dalen
Lees ook:Extra aflossen – Hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.