Banken houden hypotheekrentes hoog

In 2013 heeft Vereniging Eigen Huis al aangegeven dat de hypotheekrentes kunstmatig hoog werden gehouden. In september 2013 hebben de banken de rentes toen weer verlaagd. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijken de marges nu weer zeer hoog te zijn ten opzichte van de rentestand.

De rente blijft maar zakken. Dit merken wij duidelijk aan de hoogte van de spaarrentes, maar minder aan de hypotheekrentes. De gemiddelde brutomarge voor een NHG hypotheek bedroeg begin juni 2,1% volgens de Consumentenbond. Op een tophypotheek wordt nog meer verdient, namelijk 2,9%. Rond juni 2008 bedroeg de gemiddelde brutomarge nog slechts 1,4%. Daarna zijn de marges hard gestegen. In 2013 is de marge nog tijdelijk gezakt van 3,2% naar 1,9% per september 2013.

De Consumentenbond roept nu op tot actie vanuit de politiek.

De Nederlandse banken hebben de macht door een gebrek aan concurrentie. De diverse banken gaan niet stunten, want de klanten komen toch wel gewoon. Er zijn meerdere partijen die hypotheken aanbieden, maar het gaat vaak om dochterbedrijven van de grote Nederlandse banken.

Lees ook:Hypotheekrente daalt sneller dan spaarrente
Lees ook:Hypotheekrentes stijgen, maar ontploffen niet
Lees ook:Handjeklap tussen hypotheekbanken?
Lees ook:Buitenlandse banken zijn niet geïnteresseerd in onze hypotheken
Lees ook:Banken houden hypotheekrente hoog

Eén reactie op “Banken houden hypotheekrentes hoog

  1. Noki67

    Al heel veel jaren houden de banken de hypotheekrentes te hoog en verdienen daar heel veel geld mee. Het kan dus dan doen ze het. Dus afspraken makken voer de hoogte van deze rente die gekoppeld moet zijn aan de rente die de banaken zelf betalen. Keiharde afspraken dus. De enige manier om de klant er bovenop te helpen. Als de klant zijn schulden af kan bouwen is er economisch herstel. Dat willen we toch? waarom al dat geld bij de banken laten? Politiek doet helemaal niks. Waarom worden die banken zo beschermd? We kunnen echt wel zonder banken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.