Help! Mijn huis verzuipt

Ruim 1,4 miljoen huishoudens hadden begin 2013 een potentieel probleem. Ze kunnen hun huis niet verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. Inmiddels zijn wij één jaar verder, maar het probleem zal nu eerder groter zijn dan kleiner.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat begin 2012 nog 1,1 miljoen huishoudens onder water stonden. In vergelijking met 2008 zijn er bijna drie keer zoveel huizen met een onderwaarde. Vorig jaar stonden de huizen gemiddeld €61.000 onder water. Eind 2012 bedroeg de gemiddelde onderwaarde nog €52.000.

De huizenprijzen zijn in 2013 met gemiddeld 6,4% gezakt. Zeer waarschijnlijk staan er nu honderdduizenden meer huizen onder water in vergelijking met begin 2013.

Er moeten wel een kanttekening geplaatst worden bij deze cijfers. Er is namelijk geen rekening gehouden met opgebouwde kapitalen in beleggingspolissen, levenpolissen en geblokkeerde spaarrekeningen die gekoppeld zijn aan de hypotheken. Hypotheken die zijn afgesloten tot 2013 bestonden vrijwel allemaal uit een lening met een spaarconstructie waar geld in wordt opgebouwd. Als deze bedragen wel worden meegerekend, zal de schade een stuk lager uitvallen.

Lees ook:Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis
Lees ook:1,4 miljoen of 800.000 huizen onder water?
Lees ook:33% van de verkochte huizen zijn met verlies verkocht
Lees ook:Oplossing voor restschulden?
Lees ook:Eén miljard aan hyptheekschulden in nalatenschappen

Eén reactie op “Help! Mijn huis verzuipt

  1. Audri

    Huis onderwater ?

    Het water is niet gestegen, de rubberboot waar het opstond is lek geraakt !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.