Wordt NHG duurder voor huiseigenaren en banken?

Door de dip in de huizenmarkt is een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zeer populair geworden. Het geeft namelijk een extra zekerheid voor de huiseigenaar en voor de bank. Er liggen plannen om de NHG per 2014 duurder te maken en voor banken gaat mogelijk een eigen risico gelden.

De premie die huiseigenaren bij het afsluiten van een NHG-hypotheek moeten betalen bedraagt nu 0,85 procent. Een verhoging naar 1,0 procent is nu de bedoeling. Daarnaast moeten banken een eigen risico gaan dragen van 10 procent. Dit zal ook een nadelig effect hebben voor huiseigenaren, want de rekening komt natuurlijk te liggen bij de eindconsument.

De banken zullen een eigen risico bij het afsluiten van een hypotheek met NHG weer aangrijpen om nog kritischer te zijn bij de verstrekkingen. Ze lopen immers meer risico. Dit kan ook worden aangegrepen om de rente voor een NHG-hypotheek te verhogen. Banken lopen immers een verhoogd risico door het eigen risico dat ze eventueel moeten dragen.

Deze week worden de plannen mogelijk al gepresenteerd!

Lees ook:Kapitaal pensioenfondsen gebruiken voor hypotheken
Lees ook:Taxatiefraude onder tafel gehouden door banken
Lees ook:100.000 x gedwongen verkoop met restschuld?
Lees ook:Nieuwe hypotheekregels zijn niet uit te leggen
Lees ook:Hulp voor probleemhypotheken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.