Flink geld terug?

Als je bij je hypotheek een beleggingsverzekering hebt, volg je de berichtgeving over woekerpolissen misschien met belangstelling. Of heb je dat gedaan, en ben je daar inmiddels mee gestopt omdat de uitkomsten zo teleurstellend zijn. In ieder geval kan het geen kwaad om nu weer even te gaan opletten. Er is, zoals de Telegraaf spannend kopt een ‘Bom onder de woekerpolisakkoorden‘ geplaatst.

Wat is er aan de hand? Nou, het gaat om een uitspraak van het Gerechtshof in de zaak die de stichting Koersplandewegkwijt al jaren en jaren heeft lopen tegen Aegon. Die verzekeraar is immers de moeder van het verdwenen Spaarbeleg, dat de Koersplannen vol verve aan de man bracht. Het draait om de premies die op de inleg in zo’n Koersplan zijn ingehouden voor het afdekken van het overlijdensrisico. Die premies waren idioot hoog: vele malen hoger dan de premie die gold voor eenzelfde dekking in een overlijdensrisicoverzekering. Zonder dat dit gecommuniceerd werd en zonder dat Aegon daarvoor een goede reden kan geven. Dat vinden de rechters misleiding. Dus zegt het Gerechtshof: betalen maar Aegon! Ze moeten zo’n 85% van de betaalde overlijdensrisicopremies in de Koersplannen gaan terugbetalen.

Nu zitten die Koersplannen volgens mij niet bij hypotheken, maar je kunt deze uitspraak misschien wel doortrekken naar heel veel beleggingspolissen bij heel veel verzekeraars. Als dat mogelijk blijkt, moeten heel vele mensen heel veel geld gaan terugkrijgen van de verzekeringsmaatschappijen.

Ik heb hier een sterker gevoel bij dan ik ooit bij die kostendiscussie heb gehad. Misschien omdat het concreter is, makkelijker tastbaar te maken. Ben heel benieuwd wat hier verder mee gaat gebeuren. Er even vanuit gaande dat Aegon hier niet onderuit gaat komen met de cassatie bij de Hoge Raad.

Lees ook:Automatisch lagere hypotheekrente!
Lees ook:Teruggekrabbeld
Lees ook:Hypotheken DSB op het matje
Lees ook:Banken moeten meedenken bij betalingachterstanden hypotheek
Lees ook:Hoeveel zullen ze kwijtschelden?

Eén reactie op “Flink geld terug?

  1. HenkR

    Vroeger, toen verzekeraars zich nog normaal gedroegen, kon je een OverlijdensRisicoVerzekering (ORV) afsluiten tegen een vaste premie gedurende de hele looptijd. Bij overlijden was het verzekerde kapitaal voor 100% gegarandeerd. Hoe jonger de verzekerde, hoe lager de premie; een volstrekt logische zaak. Bij de woekerpolissen betaal je één maandbedrag en daar zit de ORV in; de ‘rest’(vaak na aftrek van nog meer versluierde kosten) wordt zogenaamd belegd. Het verneukeratieve van veel van deze ORV’s is, dat ieder jaar de premie opnieuw berekend wordt tov. de dan geldende leeftijd van de klant. Dat betekent, dat er van zowel premie als gespaard kapitaal eerst deze ORV premie in mindering wordt gebracht. In de meeste polissen staat dit totaal niet, of in onbegrijpelijke taal. Dat is dus pure misleiding en voor dat spelletje heeft de Hoge Raad nou een stokje gestoken. Wat Aegon ook verder kletst, dit staat stijf overeind.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.