Dan de aflossingsvrije hypotheek maar verbieden?

Mijnheer Slob (Christen Unie) zou het liefst de hypotheekrenteaftrek voor dure huizen ter discussie stellen. Maar omdat daar binnen de huidige coalitie geen ruimte voor is, gooit hij het over een andere boeg. Dan maar eens kijken of de aflossingsvrije hypotheek eigenlijk nog wel mag. Pffff… dezelfde onderwerpen komen steeds weer terug hè. Waaorm zou je de aflossingsvrije hypotheek verbieden? Omdat het beter is om terug te betalen op de lening… ja, dat is beter voor je schuldpositie. Ik heb al vaker geroepen dat er hele goede redenen kunnen zijn om (een deel van) je hypotheek aflossingsvrij te houden. We gaan toch niet meemaken dat de overheid dat gaat verbieden?

Ik zou me wél kunnen voorstellen dat het systeem van de hypotheekrenteaftrek op de helling gaat. Dat is gewoon niet meer heel lang houdbaar denk ik. Op het moment dat je daar iets anders voor verzint moet dat iets zijn waarbij het loont om op je hypotheek af te lossen. Dan blijft het nog steeds een keuze, maar dan wordt het in ieder geval aantrekkelijker gemaakt om de lening niet in stand te houden. Kun je meteen de KEW, BEW en SEW ook wel overboord gooien.

Lees ook:Sneuvelt aftrek hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Meningen over de hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Zo kun je er ook naar kijken
Lees ook:Spaarhypotheek = diefstal?

5 reacties op “Dan de aflossingsvrije hypotheek maar verbieden?

 1. Patrick

  De betutteling wordt steeds erger… Aflossingsvrij kan een risico zijn wanneer je een TOP hypotheek neemt en werkeloos raakt, maar om een aflossingsvrije hypotheek daarom te verbieden… Verbied banken tot 100% EW aflossingsvrij te belenen en verplicht banken een aflossing te vragen. Maximale grens aflossingsvrij? Ik denk dat 75% EW een goede is daarvoor. Banken lopen niet, of tot zeer weinig, risico dat het geld niet wordt terug betaald en de maandlasten kunnen flink lager zijn dan een volledige annuïteitenhypotheek.

    /   Beantwoorden  / 
 2. hypotheek

  Waarom zou men deze optie moeten verbannen. Het lijkt alsof de regering steeds vaker op de adviseurs stoel gaat zitten, zonder rekening te houden met de wensen en behoeften van de klant. Dit is alleen voor de overheid een goede regeling, helaas niet voor veel klanten. Wel vind ik dat de overheid aflossingsvrij moet beperken. Bijvoorbeeld de NHG norm aannemen! Daar kunnen klanten danwel weer baat bij hebben… Robert

    /   Beantwoorden  / 
 3. Matje

  Als ze deze vorm van hypotheek gaan afschaffen zijn er heel veel mensen die hun huis gaan verliezen. Mensen die wel een huis willen kopen omdat ze niet meer huren willen en door deze fiscaal aantrekkelijke manier hier toe wel in staat zijn.Ook bouwen zij bouwen dan een kapitaal op omdat de eventuele overwaarde van hun huis wel van hen is.Natuurlijk moet er gekeken worden naar het inkomen en hoe hoog de schuld kan zijn en er zit ook een verplichting aan, je moet je immers verzekeren voor het geval je zonder werk komt of id. Dat zou voor iedere huiseigenaar verplicht moeten worden. Ook mensen met een spaarhypotheek lopen risico’s. Moet je dan maar beleggen of zo.. iedereen weet dat dat nu ook niet de beste optie is.

  Ik zou het maar zo houden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jeroen

   @ Matje: jouw reactie begrijp ik niet echt: ‘je MOET je immers verzekeren indien voor het geval je zonder werk komt’??? Moeten? Uitkering veelal beperkt tot duur WW met max van 12 maanden…zet niet echt zoden aan de dijk, toch? ‘Ook mensen met een spaarhypotheek lopen risico’s’. Moet je dan maar beleggen of zo..’
   Huhhh??? Wat bedoel je? Als er een veilige hypotheek bestaat dan is het toch wel de spaarhypotheek dacht ik zo…

     /   Beantwoorden  / 
 4. Aflossingsvrije hypotheek

  Het is zeer zeker nadelig voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek indien de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft.Dit omdat je natuurlijk steeds relatief veel rente betaald, omdat je in principe niks aflost. Hierdoor benut je de hypotheekrenteaftrek natuurlijk maximaal. Indien de overheid de hypotheekrenteaftrek wil aanpassen lijkt mij het verstandiger om de maximale periode dat je gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek (30 jaar) wordt aangepast. En natuurlijk niet een gehele afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.