NHG over kwijtschelding restschuld bij scheiding

Vorige week nog was het kwijtschelden van de restschuld bij verkoop van een woning als gevolg van een echtscheiding in het nieuws. Ik schreef erover in mijn artikel Makelaarsboefjes. Vandaag kreeg ik een informatiemail van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) met daarin onder andere het onderwerp: Beëindigen relatie niet altijd reden voor kwijtschelding. De tekst hiervan wilde ik jullie niet onthouden, dus bij deze:

Beëindiging van een relatie niet altijd reden voor kwijtschelding

Stel, u en uw partner gaan uit elkaar en denken erover na om de woning te verkopen. In deze tijd is de kans groot dat u uw woning met verlies verkoopt en dat u met een restschuld blijft zitten.

Via de Nationale Hypotheek Garantie kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze eventuele restschuld. Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen dient u eerst zelf, in samenwerking met uw bank, alle mogelijkheden te onderzoeken om uw woning te kunnen behouden.

Voordat u besluit de woning te verkopen, is het noodzakelijk dat u de volgende stappen doorloopt:

  1. Neem altijd contact op met uw bank of tussenpersoon en vraag om advies.
  2. Verschaf uw bank of tussenpersoon inzage in uw actuele inkomen en/of vermogen. U kunt dan samen onderzoeken of één van u beiden op basis van deze financiële gegevens de woning kunt behouden.
  3. Vraag aan uw bank of tussenpersoon een totaaloverzicht van uw inkomen en vermogen. Hiermee kunt u bewijzen dat u de mogelijkheden, om uit de betalingsproblemen te komen, heeft onderzocht.
  4. Doe er alles aan om het verlies te beperken en betalingsachterstanden te voorkomen.

Krijgt u een negatief advies van uw bank of tussenpersoon, maar wilt u toch in uw woning blijven wonen? Neem dan contact op met NHG om de mogelijkheden te bespreken. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer (0900) 11 22 393 (€ 0,35 p/m). Kijk voor meer informatie, nuttige tips en adressen op onze website.

Uw woning toch verkopen?
Blijkt dat u op basis van uw inkomen en/of vermogen de woning niet kunt behouden en wilt u de woning verkopen? Ook dan verwachten wij dat u een eventueel verlies zo veel mogelijk beperkt en dat u de woning voor een reële prijs verkoopt. Blijf altijd in contact met uw bank of tussenpersoon. Neem daarnaast contact op met een makelaar voor advies.

Restschuld na verkoop
Heeft u uw huis verkocht en blijft er een restschuld over? Dan beoordeelt NHG of u er alles aan heeft gedaan om het verlies zo veel mogelijk te beperken en/of verkoop te voorkomen. Kijk voor meer informatie en een volledig overzicht op onze website

Lees ook:Wat gebeurt er met de eigen woning bij scheiding?
Lees ook:NHG geen luilekkerland?
Lees ook:Rollebollen met de bank: DSB taferelen?
Lees ook:Banken moeten meedenken bij betalingachterstanden hypotheek
Lees ook:Restschulden met NHG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.