Wishful thinking in Makelaarsland

Makelaarsland - naar eigen zeggen het grootste makelaarskantoor van Nederland – stelt dat de huizenmarkt alweer langzaam aantrekt. De rust van december en januari is voorbij, zo zegt directeur Jeroen Stoop.  “Eén zwaluw maakt nog geen zomer”, stelt hij. “Maar de drukte die wij nu op de verkoopvloer ervaren, is zeer bemoedigend. Wij hebben de organisatie in november afgeslankt en moeten nu alle zeilen bijzetten om onze klanten snel en goed te servicen. We draaien overuren, maar daar zijn we erg blij mee”. Hmmmm zal hij echt geloven dat het allemaal nu al voorbij is met de ellende op de huizenmarkt?

Ik geloof er niets van. Maar goed, het is op zich wel leuk om eens een positief bericht te vinden tussen alle doemschrijfsels. Als iedereen blij gaat schrijven verdwijnt de crisis misschien wel vanzelf. Of toch niet? Gisteren las ik nog een artikel over economie en psychologie: Zit de crisis tussen de oren? Daarin stelt Mathijs Bouman dat een groot deel van de economie inderdaad psychologie is, omdat de economie nu eenmaal gebouwd is op vertrouwen. Maar ook dat deze crisis geen vertrouwenscrisis is; het gaat over de geknapte kredietbubbel. Waarbij vertrouwen natuurlijk wel weer een rol speelt, maar dit is tastbaarder. Werkelijkheid dus – niet afhankelijk van positieve of negatieve berichtgeving.

Dit quote ik gewoon even uit het artikel: “We zitten in een overgang van een situatie met veel krediet en enorme schuldhefbomen, naar een van weinig krediet en veel eigen vermogen. Die aanpassing doet enorm veel pijn, maar of we erbij staan te huilen, of een dappere lach opzetten, is niet zo relevant.” Dat zou nog best wel eens een mooie samenvatting van de crisis kunnen zijn.

Terug naar de huizenmarkt: ik geloof niet dat de genoemde overgang in de huizenmarkt al voorbij is. Sterker nog, we beginnen net. Een echte daling van huizenprijzen is er immers nog niet geweest. Maar Makelaarsland zet een dappere lach op. En dat is in ieder geval gezelliger dan een huilende makelaar.

Lees ook:Wegwijs zegt: hypotheekrente zal dalen
Lees ook:Steeds meer aangevraagde hypotheken
Lees ook:Hypotheekrente snel naar 10%?
Lees ook:Huis verkopen ondanks de moeilijke markt
Lees ook:Gaat de bubbel barsten?

2 reacties op “Wishful thinking in Makelaarsland

 1. Olrik van Dam

  Hai Anneke,

  Misschien is het leuk om even naar het gepubliceerde artikel van de telegraaf te kijken:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/3333941/__Huizenmarkt_weer_in_beweging__.html

  Daarin staat dat Ger Hukker (NVM) en Jeroen Stoop (Makelaarsland) nog voorzichtig zijn:

  Ook directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland is voorzichtig. Zijn organisatie verkocht in de eerste negentien dagen van februari evenveel huizen als in heel januari: 104 stuks. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de drukte is bemoedigend. We hebben de organisatie in november afgeslankt en draaien nu overuren, daar zijn we blij mee.”

  Trouwens het fenomeen waar jij op doelt is denk ik “wishful thinking”. (http://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Oh jaaaa elletje teveel. Maar goed. Wat denk jij dan over die vermeende beweging in de huizenmarkt? Zouden mensen misschien meer gaan bezichtigen omdat ze denken dat er nu wel met flink lager bieden een huis te krijgen zal zijn? Ik ben benieuwd of het werkelijk leidt tot meer verkopen en wat dat dan met het prijsniveau doet!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.