Meningen over de hypotheekrenteaftrek


Zonet had ik visite van Maud, een student van de Universiteit Utrecht – master Vraagstukken van Beleid en Organisatie. Ze had me benaderd voor haar onderzoek over de besluitvorming rondom de eventuele aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Gelukkig had ik tijd, en ik voelde me ook wel vereerd. Dat ze mij wilde spreken terwijl ze eerder deze week met Herman Wijffels zat te praten…toch wel vleiend.

De hypotheekrenteaftrek dus. Een onderwerp waar ik regelmatig iets over schrijf, vandaar ook dat ze mij benaderd had. We hebben het gehad over belangen en invloed van de vele verschillende partijen die iets roepen over de fiscale behandeling van de hypotheekrente. En natuurlijk stond er vandaag ook weer iets over in de kranten, namelijk de mening van Eelco Brinkman. Die doet na zijn politieke leven ook van alles. Voorzitter van de brancheorganisatie Bouwend Nederland bijvoorbeeld. In die hoedanigheid roept hij in het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW iets over de hypotheekrenteaftrek. Namelijk dat we er veel te moeilijk over doen, dat het Nederland helemaal zoveel niet kost.

Tegelijk geeft hij wel aan dat de aflossingsvrije hypotheek verleden tijd is. Dat mensen met een hypotheek eerder moeten gaan aflossen. Tja, daar stimuleer je ze natuurlijk niet toe door de huidige aftrek van hypotheekrente in stand te houden. Toch  wordt zijn mening gepresenteerd als ‘er hoeft niet aan de hypotheekrenteaftrek getornd te worden’. Dat is dan ook weer niet vreemd, als we kijken naar belangen. Bouwend Nederland heeft vooral belang bij meer mensen die bereid zijn een nieuwbouwwoning te kopen. Dat kun je creëren door duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek, rust eigenlijk. Als er iets aan gaat gebeuren, kan het maar beter zo snel mogelijk helder zijn. Kennelijk neigt hij dan toch naar het vasthouden van hoe het nu is.

Oh enneh Maud… succes met je onderzoek!

Lees ook:Nederlandse huizenprijzen ongeveer op niveau van buurlanden
Lees ook:Hoe lang houdt Geert stand?
Lees ook:Heeft Rutte zijn kiezers verraden?
Lees ook:Wat vind jij van maatregelen hypotheekrente?
Lees ook:Top 20 hypotheken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.