Hypotheekregels zijn te streng

Het valt voor een grote groep Nederlanders niet mee om een hypotheek te krijgen. Volgens Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zijn de regels zo streng, dat 200.000 huishoudens onterecht niet in aanmerking komen voor een hypotheek.

Strenge regels zorgen ervoor dat wij geen hypotheeklasten op onze schouders nemen die wij niet kunnen betalen. Dat is goed, maar de regeltjes kunnen ook te streng zijn. Voor gezinnen met een redelijk inkomen moet het nog wel mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten. Daar gaat het mis.

De grootste gevaren zijn niet te ondervangen
Door strenge hypotheekregels moet voorkomen worden dat huiseigenaren bij tegenslag niet meer in staat zijn om de hypotheeklasten op te hoesten. Maar Maxime Verhagen geeft aan dat inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte de grootste gevaren zijn. Deze risico’s ondervang je niet door lagere hypotheken te verstrekken. Daar zit natuurlijk ook iets in. Ook de meeste gezinnen met een huurhuis zijn niet in staat om een inkomensverlies van tientallen procenten op te vangen.

Het risico van het overlijden is te ondervangen
Huiseigenaren kunnen zich tegen een naar verhouding lage premie indekken tegen het overlijdensrisico. Vanuit de hypotheekbank is het vaak niet noodzakelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten die zorgt voor een volledige aflossing bij overlijden van één van de huiseigenaren. Door een hoger bedrag te verzekeren kan dit risico sterk beperkt worden. Onbetaalbare lasten door werkloosheid is deels op te vangen met een woonlastenverzekering, maar deze verzekering biedt vaak maar tijdelijk dekking. Tegen echtscheiding kun jij je financieel niet indekken. Mede ook doordat de meest verdienende partner vaak ook nog partneralimentatie verschuldigd is.

De verstrekkingsnormen mogen wel iets soepeler! Huurders lopen deze risico’s immers ook.

Lees ook:Steeds meer achterstanden in hypotheeklasten
Lees ook:In 2020 staan er nog steeds 350.000 huizen onder water
Lees ook:Het loopt storm bij de banken
Lees ook:Veel hypotheken zijn omgezet
Lees ook:Jonge huiseigenaren hebben meeste last van gedaalde huizenprijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.