Waarom is de lineaire hypotheek niet populairder?

hypotheken.blog.nlDe meeste nieuwe hypotheken zijn annuïteitenhypotheken. Eigenlijk vreemd want de lineaire hypotheek is de goedkopere van de twee en zorgt ook nog eens voor dalende maandlasten.

Sinds 2013 kun je nog tussen twee hypotheekvormen kiezen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De annuïteitenhypotheek wordt in 95% van de gevallen gekozen. De doorslag geeft meestal dat de maandlasten in de lineaire hypotheek hoger zijn in de eerste jaren. Dat wordt veroorzaakt doordat je de eerste jaren meer aflost.

Met de lineaire hypotheek creëer je sneller overwaarde
In de periode vanaf 2008 tot 2013 zijn de huizenprijzen hard onderuit gegaan. Dit kan eenvoudig weer gebeuren de komende jaren. Door de hypotheekschuld snel te verlagen, kun je een waardedaling eenvoudiger opvangen.

Vorige maand hebben wij onze nieuwe woning gekocht. Wij hebben bewust gekozen voor de lineaire hypotheek omdat deze beter bij onze toekomst past. Wij zijn veertigers en na ons pensioen willen wij niet meer met hoge hypotheeklasten zitten. Daarnaast vinden wij het prettig dat de maandlast maandelijks zakken. Ze beginnen inderdaad op een hoog niveau, maar het is ook een kwestie van de schuld zo snel mogelijk verlagen. Inkomensdalingen moeten wij namelijk ook op kunnen vangen.

Lees ook:Voordelen van de lineaire hypotheek
Lees ook:Ik kies de annuïteitenhypotheek! Of toch de lineaire?
Lees ook:Verdubbeling goedkope koophuizen tot €100.000
Lees ook:Ook in juni meer hypotheekaanvragen
Lees ook:Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Eén reactie op “Waarom is de lineaire hypotheek niet populairder?

  1. jeeedeee

    Het kan slimmer… Bereken wat je kan dragen op lineaire basis. Neem vervolgens annunitair en spaar per jaar het verschil, los dit zelf jaarlijks af.

    Klinkt als gedoe, maar je bent wel flexibeler, mocht het een keer tegen zitten heb je niet direct de hoge lineaire lasten… Daarnaast kan je bij elke extra aflossing kiezen uit kortere looptijd v/d hypotheek of lagere maandlasten.. Uiteraard moet je wel zelf zo gedisciplineerd zijn om niet het geld elke maand volledig op te maken… Daarbij kan je met deze constructie b.v. verschillende termijnen combineren en voor het voor jou gunstigste leningdeel aflossen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.