Studieschuld en dan een huis kopen…


Nog niet zo lang geleden werden er in de Tweede Kamer vragen gesteld aan staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, over studieschulden. Of beter gezegd: over de hypotheekmogelijkheden als je een studieschuld hebt. PvdA kamerleden wilden van de minister weten of het klopt dat mensen met een studieschuld moeilijker aan een hypotheek komen dan voorheen. De staatssecretaris ontkende dat. Terecht?

Ja en nee. De motivatie van het antwoord klopt op zich. De normen ten aanzien van studieleningen zijn niet veranderd. Alleen wordt er in de praktijk wel strakker naar gekeken dan voorheen. Studieschulden zijn niet zichtbaar in het schuldenregister bij het BKR. Als een aanvrager van een hypotheek niet meldt dat hij nog een studieschuld aan het aflossen is, kan de bank het niet weten. Wel vermoeden natuurlijk, als in gesprekken naar voren is gekomen dat de aanvrager gestudeerd heeft. Dikke kans dat er dan ook een studieschuld is. Daar werd voorheen waarschijnlijk veel makkelijker overheen gestapt dan tegenwoordig, dat geloof ik best. Dus dan is er wel iets veranderd, alleen niet formeel.

Is dat logisch? Tja, een schuld is een schuld hè. Als je aan het terugbetalen bent voor je studie duurt dat vaak een hele tijd. De lasten die je daar maandelijks van hebt, daarvan vind ik het logisch dat ze meegewogen worden bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag. Uiteindelijk draait het er immers om of je de maandlasten van de hypotheek wel of niet kunt betalen. En iedere leninglast, of dat geld nu geleend is voor een auto of voor een studie, telt daarbij mee. Ja, afgestudeerden hebben een mooie kans op een hoger inkomen in de nabije toekomst. Dat moeten ze alleen wel nog even waarmaken. En als ze dat waarmaken, inderdaad een mooi inkomen gaan verdienen, dan kunnen ze tegen die tijd een mooi huis kopen. Ik vind het niet logisch om bij voorbaat al te stellen dat de maandlast van een studieschuld niet meetelt, omdat de aanvrager gestudeerd heeft. Er zijn toch ook talloze studenten die helemaal niet in staat blijken een goed inkomen te vergaren?!

Lees ook:Zitten studieschulden het kopen van een huis in de weg?
Lees ook:Startsteuntje
Lees ook:Starter overdrijft inkomensperspectief
Lees ook:Verzwijgen van een studieschuld bij een hypotheekaanvraag
Lees ook:NIBC verscherpt acceptatie

2 reacties op “Studieschuld en dan een huis kopen…

 1. Monique Timmermans

  Ik vind het inderdaad ook niet meer dan terecht dat een studieschuld meegewogen wordt bij een hypotheekaanvraag. Wel is het zo dat een studieschuld niet direct na het afstuderen hoeft te worden afgelost. Deze heeft dus niet altijd meteen al invloed op de maandlasten. En daarmee wordt het toch weer een beetje dubbel…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Da’s dan weer mee te wegen door de studieschuld herkenbaar in de BKR registratie te vermelden. De kredietverstrekker kan de klant dan toch gewoon vragen om de details van aflossing van de studieschuld?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.