Gaat maximale hypotheek voor tweeverdieners nu echt omhoog?

Gisteren schreef ik al over de wens van PVV en PvdA, dat tweeverdieners ruimere mogelijkheden krijgen om een huis te kopen. Zoals Nibud al had bedacht, en NHG overnam, maar AFM blokkeerde. Dan denk ik in eerste instantie: dat kunnen die twee partijen nu wel willen, maar dikke kans dat er niets van komt. Nu blijkt echter dat minister Spies van Binnenlandse zaken de motie steunt. Wordt het dan een kansrijk verhaal?

Ik vind het lastig om daar een beeld van te krijgen. De minister is van het CDA, als PVV, PvdA en CDA samen iets willen – dan is er wel een meerderheid in de Tweede Kamer volgens mij. Volgende week dinsdag gaan ze erover stemmen. En dan? Gaan ze de AFM opleggen dat de norm met een hogere maximale hypotheek voor tweeverdieners als verantwoord wordt beschouwd? Kan de Tweede Kamer dat? Ik ben niet zo’n politiek beest dus weet dat niet zo goed. De Tweede Kamer kan het met een meerderheid vast en zeker opleggen aan minister De Jager van Financiën, en die is uiteindelijk weer de baas van de AFM. Geloof ik.

We zullen het meemaken. Eens kijken hoe de AFM hierop reageert. En vooral: of het – als het doorgaat – een beetje effect heeft op de woningmarkt.

Lees ook:PVV gaat zich ermee bemoeien
Lees ook:Maximale hypotheek voor tweeverdieners omhoog
Lees ook:AFM zegt nee
Lees ook:Banken mogen niet meer zelf beslissen
Lees ook:Blokhypotheek bij voorbaat al een flop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.