Maximale hypotheek naar 90 procent?

Hypotheken.blog.nlIn 2016 kun je nog 102 procent van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen. In 2017 gaat de maximale hypotheek omlaag naar 101 procent, en in 2018 naar 100 procent. Is de bodem dan bereikt of daalt het nog verder?

Economen hebben de afgelopen jaren vaker gesproken over het verder beperken van de maximale hypotheeksom. In stapjes moet de maximale lening verlaagd worden naar 90 procent van de waarde van een huis. Bij het kopen van een huis van 225.000 euro maak je ongeveer 10.000 euro aan kosten. Bij een verlaging van de hypotheek naar 90 procent van de waarde van een huis, moet je dus veel spaargeld achter de hand hebben. De maximale lening daalt bijvoorbeeld naar: 225.000 euro x 90 procent = 202.500 euro. De totale investering bedraagt: 225.000 + 10.000 = 235.000. Aan spaargeld moet je bijleggen: 32.500 euro.

De verlaging van de maximale hypotheekschuld heeft nogal wat voordelen. Het is minder belastend voor de Nederlandse schatkist. Je hebt namelijk minder baat bij de regeling van de hypotheekrenteaftrek. De kans op een restschuld bij gedwongen verkoop wordt minder. De hypotheekrentes kunnen dus omlaag. De banken lopen namelijk minder risico’s. Een bijkomend voordeel is misschien dat de huizenmarkt stabieler blijft. De huizenprijzen zullen niet meer zo sterk stijgen. Er zijn namelijk minder kopers op de markt.

Het gaat wel ten koste van de kansen van de volgende generatie op een koophuis. Voor de kinderen van nu wordt een eigen huis in de toekomst minder voor de hand liggend.

Op termijn zal de maximale hypotheek verlaagd worden. Het is een kwestie van tijd. In de ons omringende landen is het niet mogelijk om een hypotheek te krijgen van 100 procent van de waarde van het huis. Er wordt ook steeds vaker over gesproken, dus het gaat waarschijnlijk gebeuren. De economie zal er op langere termijn ook bij gebaat zijn.

Lees ook:Maximaal een hypotheek tot 90 procent van de waarde?
Lees ook:10 miljard euro aan extra aflossingen in 2016
Lees ook:Het kopen van een huis nog lastiger maken?
Lees ook:Spaarrente naar nul – nu aflossen?
Lees ook:Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij faillissement van de bank?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.