Een hypotheek bij aankoop tweede huis

Men die afgelopen periode een huis heeft gekocht in Nederland kan er over meepraten. Een hypotheek verkrijgen is er niet makkelijker op geworden, zeker niet voor starters. Wanneer u erover nadenkt om een tweede huis te kopen en hiervoor een financiering zoekt zult u dit ook merken. Verstrekkers van leningen zijn in deze tijd toch een beetje terughoudend met het verstrekken van leningen. Toch zijn er ook een aantal instellingen waar u toch een hypotheek voor een tweede huis af kunt sluiten. In dit artikel kunt u lezen waar u op moet letten als u een vakantiehuisje kopen wil en deze deels met een vreemd vermogen financieren gaat.

Let op de locatie van uw woning
En met locatie bedoelen we voornamelijk in welk land uw woning zich bevindt. Uiteraard is Nederland het meest voorkomende land, maar ook landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn bij Nederlanders erg geliefd. Er zijn ook landen als Oostenrijk die erg in opkomst zijn. Steeds meer mensen hebben interesse een appartement te kopen in Oostenrijk. Zelf buiten Europa wordt het steeds interessanter om een huisje te kopen.

Dit is wel lastig, want ieder land heeft net een andere wet en een ander belastingstelsel. Dus ieder land heeft zijn voordelen maar ook soms zijn nadelen wanneer u een geldlening wil krijgen. Het is ook slim om te kijken naar de toekomstverwachtingen van het land, is de economische groei bijvoorbeeld goed?

Verder is ook de courantheid van het onroerend goed van belang, staat uw woning op een vakantiepark waar allerlei dingen te doen zijn of staat het in the middle of nowhere?

Het doel van de woning
Ook dit is erg belangrijk. Wilt u een lening afsluiten voor een tweede huis die u alleen voor eigen plezier gaat gebruiken of gebruikt u het tweede huisje als een investering? Dit maakt voor de leningverstrekker een groot verschil. De leningverstrekker wil natuurlijk zeker zijn dat u de lening terug kunt betalen. Wanneer u bijvoorbeeld een (garant) aantal aan huurinkomsten hebt is het voor u makkelijker een lening te krijgen. De huurinkomsten zijn een soort zekerheid dat u de lening af kunt betalen.

Als u een hypotheek wil aanvragen voor een vakantiehuisje voor eigen gebruik hoeft u niet alle hoop meteen te verliezen. Houd er alleen wel rekening mee dat uw maandelijkse lasten hoger zullen zijn en dat de leningverstrekker iets kritischer zal kijken naar uw aanvraag. Het is slim om zelf ook na te denken over of een tweede hypotheek rendabel is. Naast het aflossen van de hypotheek komen er nog meer kosten bij kijken namelijk. Denk dus goed na voor u de aanvraag indient.

Bij welke geldverstrekker vraag ik een tweede hypotheek aan?
Het geld regelen voor een vakantiewoning via een geldverstrekker is heel anders dan gewoon een hypotheek nemen voor een huis. U kunt natuurlijk altijd naar uw eigen bank gaan maar het is het vaak wel waard om naar een geldverstrekker te gaan die verstand heeft van de recreatiewoningenmarkt. Let er op dat u naar iemand toe gaat die ook verstand heeft van de markt in het land van uw woning. U heeft er niet veel aan als u naar iemand toegaat met heel veel expertise van het land waar uw woning zich niet bevindt.

Lees ook:Nieuwe hypotheekregels zijn niet uit te leggen
Lees ook:Huis kopen via veiling?
Lees ook:Toch halvering overdrachtsbelasting
Lees ook:Huis kopen: prijsklasse
Lees ook:Nu goedkoop een huis kopen

2 reacties op “Een hypotheek bij aankoop tweede huis

 1. L.

  Hoi Juul,

  Ik heb misschien een vreemde vraag. Mijn hypotheek is afgelost en ik woon prachtig. Wil hier ook blijven wonen. Maar nu wil ik een nieuwe hypotheek nemen zodat ik een huis kan kopen voor mijn zoon en hij wil mij huur betalen. Dus een hypotheek zonder huurbeding. Kan dat?
  Hoe werkt dat? Groetjes, L.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul

  Er zijn mogelijkheden, maar de betaalde hypotheekrente is uiteraard niet aftrekbaar. Het wordt wel goed zoeken. Ik weet niet waar je terecht kunt, maar even rondbellen kan verhelderend werken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.