Huis kopen: makelaar of niet?

Je was dus op Funda aan het rondkijken naar woningen. Inmiddels heb je mijn advies opgevolgd om eerst met een hypotheekadviseur te bepalen hoever je kunt gaan. En dan? Schakel je een makelaar in voor een zoekopdracht of doe je dat niet?

Je kunt zelf best een woning zoeken – woningsites genoeg op Internet. En zelf bellen, een afspraak maken en bezichtigen… daar hoef je toch geen makelaar voor te betalen? Of heeft het wel voldoende toegevoegde waarde om een professional mee te nemen? Op AD Geld & Recht vond ik een mooie uiteenzetting van voor- en nadelen van het inschakelen van een makelaar.

Bedenk dat het ook mogelijk is om een makelaar in te huren voor onderdelen van het kooptraject. De Vereniging Eigen Huis heeft dit een paar jaar geleden op de markt gebracht onder de naam Aankoopmakelaar. Je kunt los kiezen voor het al dan niet afnemen van de diensten bezichtigen, onderhandelen en afhandelen. Zo kun je zelf doen wat je denkt zelf te kunnen. Intussen heeft de reguliere makelaarsmarkt dit wel overgepakt.

Of je wel of niet een makelaar moet inschakelen is voor iedereen anders. Zoals met alles geldt : professionele hulp inschakelen kost geld maar kán een hoop opleveren. Niet alleen geld (een lagere aankoopprijs of voorkomen van een miskoop) maar ook rust (minder stress als je niet zelf hoeft de onderhandelen).

Lees ook:Huis kopen: onderhandelen
Lees ook:Huis verkocht in een week
Lees ook:Huis veilen bij afslag
Lees ook:Goede en goedkope makelaars vinden
Lees ook:Hypotheek zelf doen – Voor een vakantie ga toch ook niet naar het reisbureau?

Eén reactie op “Huis kopen: makelaar of niet?

  1. LL

    Mijn ervaringen met makelaars in het verleden (voor het kopen van een huis) zijn niet echt positief. Ze doen weinig voor je en je kunt makkelijk zelf de verschillende sites gebruiken. Als je al eerder een huis hebt gekocht en de verkopende partij heeft al een makelaar ingeschakeld, dan zou ik het wel aandurven om het zelf te doen! Wel een goede hypotheek adviseur gebruiken natuurlijk

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.