Kun je nog wel extra storten in 2013?

Stel, je bouwt fiscaal gunstig kapitaal op om in de toekomst je hypotheek mee af te lossen. In een beleggingspolis, een levensverzekering (KEW’s) of op een beleggingsrekening (BEW). En je hebt wat spaargeld opgebouwd, dat je in je hypotheek wilt stoppen. Dan kun je dat geld voor een tussentijdse aflossing op de hypotheekschuld gebruiken. Maar je kunt er ook voor kiezen een extra storting te doen in je polis, of op je beleggingsrekening. 

Zo bouw je een groter kapitaal op dan wanneer je geen extra storting doet. Het geld gaat direct meerenderen en levert daardoor netto vaak meer op dan de hypotheekrente je kost. Zo creëer je een stuk zekerheid dat je aan het eind van de looptijd een lagere hypotheekschuld overhoudt dan je oorspronkelijk had gepland. Of compenseer je tegenvallende beleggingsresultaten die tot nu toe behaald zijn.

In deze blog op HomeFinance wijst Jos Koets ons op een tekst van staatssecretaris Weekers van Financiën, die gaat over het meenemen van je hypotheek bij verhuizing naar een ander koophuis:

Daarnaast mag een onder het overgangsrecht vallende (en dus in box 1 vrijgestelde) KEW, BEW of SEW na 31 december 2012 worden omgezet in een andere in box 1 vrijgestelde KEW, BEW of SEW mits het verzekerde kapitaal van de kapitaalverzekering of de contractueel over te maken bedragen bij de spaarrekening of het beleggingsrecht niet worden verhoogd. Op deze manier blijft het mogelijk om na 31 december 2012 bijvoorbeeld een bestaande beleggingshypotheek om te zetten in een ander product zonder dat de fiscale faciliëring verloren gaat.

Jos zet daar een aantal terechte vraagtekens bij: moet je zeker even lezen als verhuizing voor jou aan de orde is. Maar wat ik me daarbij afvroeg: gaat die regel dat het kapitaal niet mag worden verhoogd en niet mag worden bijgestort ook gelden voor mensen die niet verhuizen? In de reacties onder het artikel van Jos zie ik een verontrustende  melding daarover. Zou wel fijn zijn als dit duidelijk wordt!

Ik zou me er nog best iets bij kunnen voorstellen dat het niet meer mag straks. Immers: met zo’n extra storting blijf je de volledige hypotheekrenteaftrek benutten, terwijl je óók had kunnen aflossen met dat geld. Niet dat ik er blij mee ben, maar snappen zou ik het wel. Alleen wil ik het dan wel helder hebben.

Lees ook:Geen boeterente meer verschuldigd
Lees ook:Ja! We krijgen uitstel!
Lees ook:Extra aflossen – Hoe doe je dat?
Lees ook:Hypotheek aflossen of bijstorten?
Lees ook:Wat kan ik met de overwaarde in mijn huis doen?

2 reacties op “Kun je nog wel extra storten in 2013?

  1. Thalys

    Ik ga eerst eens kijken hoe de nieuwe bezuinigingsplannen voor mij uitpakken. Daarna gaan we weer kijken naar de spaarplannen voor 2013.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Geld lenen met negatieve bkr

    Ik blijf me verbazen… Laat de politiek gewoon doen waar ze altijd goed in zijn geweest, voorspelbaar zijn. Dit is niks.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.