Hypotheekrenteaftrek minder beperkt

De commotie onder ons allen over de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft effect gehad: VVD en PvdA hebben de plannen aangepast. Er wordt nu genivelleerd via de belastingtarieven, niet via de zorgpremie. Dat heeft ook gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

Immers het belastingvoordeel dat je hebt over de aftrekbare hypotheekrente en -kosten, is afhankelijk van het percentage inkomstenbelasting dat je over de top van je inkomen betaalt. Bij een verlaging van de percentages zou daardoor het belastingvoordeel ook afnemen.

Bij het invoeren van de inkomensafhankelijke zorgpremie hoorde een compenserende verlaging van de belastingpercentages. Het één vervalt, het andere dus ook. Wel wordt de derde schijf ‘langer’, waardoor je minder snel in de hoogste belastingschijf valt. En in die hoogste schijf gaat het belastingtarief toch niet omlaag van 52% naar 49%. Tenminste, niet in één keer. Wel blijft het voornemen om de aftrek in de hoogste schijf in stapjes van een half procentpunt per jaar staan. Voor de hoogste inkomens wordt de hypotheekrenteaftrek dus wel afgebouwd.

Lees ook:Zachte landing hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Tegen welk percentage kan hypotheekrente worden afgetrokken?
Lees ook:Wat kost die nieuwe HRA je dan?
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Allemaal naar 38%

2 reacties op “Hypotheekrenteaftrek minder beperkt

 1. Jan

  Maar als je de komende tig jaar net niet in de hoogste schijf valt dan heb je dus geen last v beperking v HRA?
  Je zegt dat de IB tarief niet in een keer v 52 naar 49% gaat. Suggereer je daarmee dat de belastingtarief in hoogste schijf wel omlaag gaat?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke

   Nee, dat suggereer ik niet. Maar het percentage waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken, gaat wel stapsgewijs omlaag.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.