Hypotheekrenteaftrek: hoe lang nog?

Steeds vaker vraag ik me af hoe lang de hypotheekrenteaftrek nog in stand gehouden zal worden. Er wordt natuurlijk al jaren en jaren af en toe over gediscussieerd, maar de laatste tijd is er een extra element in die discussie bijgekomen. Er gaan steeds meer stemmen op die bezwaren uiten tegen het grote aandeel van aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Dat veel mensen kiezen voor een maximaal aflossingsvrije hypotheek is alleen heel goed te begrijpen.

De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek zijn natuurlijk het laagst: je betaalt alleen rente. Die is netto ook nog eens erg goed te betalen door de hypotheekrenteaftrek. Mensen die verder kijken dan alleen de maandlasten zeiden vaak: “Ach, die schuld is over 30 jaar niets meer ten opzichte van de waarde van de woning. Die stijgt immers altijd – misschien niet zo hard meer maar toch wel met minimaal het inflatiepercentage. De schuld blijft gelijk en dus is het heel voordelig om niet af te lossen.” Of die redenering op blijft gaan wordt inmiddels betwijfeld, nu duidelijk is dat huizenprijzen ook kunnen dalen. Hier loopt het tot nu toe nog niet zo’n vaart, maar in andere landen zien we de voorbeelden.

Aflossingsvrije hypotheken worden de laatste tijd opeens risicohypotheken genoemd. Dat vind ik dan wel weer wat ver gaan. Ja, als je jouw woning moet verkopen en de hypotheekschuld is hoger dan de opbrengst, dan blijft er een restschuld over. Daar zit zeker een risico, maar niet exclusief voor de aflossingsvrije hypotheek. Een spaarhypotheek bouwt in de eerste jaren ook niet bepaald snel kapitaal op. Dus moet je na 8 jaar met een spaarhypotheek je huis verkopen bij gedaalde prijzen, dan is het risico op een restschuld ook groot.

Zouden mensen ook voor maximaal aflossingsvrij kiezen als de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar was? Waarschijnlijk niet. Dan wil je wel zo snel mogelijk van je schuld af omdat de lasten dalen als je aflost. Zou daar niet op doorgeborduurd kunnen worden? Als de hypotheekrenteaftrek nu eens vervangen wordt door een fiscale stimulans om af te lossen? In eerste instantie maakt het voor de schatkist niet uit en op termijn wel, want ooit zijn die schulden dan verdwenen. En voor de burger is het goed: de hypotheekschuld gaat omlaag. Het is niet alsof ik een doordacht plan heb over hoe dat er dan uit zou moeten zien hoor. Maar kan dat niet een insteek zijn?

Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Kennis van aflossingsvrije hypotheken?
Lees ook:Sneuvelt aftrek hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:Aanpassing hypotheekrenteaftrek afgebrand
Lees ook:Hoe lang blijven wij de hypotheekrenteaftrek nog houden?

2 reacties op “Hypotheekrenteaftrek: hoe lang nog?

 1. HB

  lijkt me een goed plan. als het even kan dan een plan wat vooral op de korte termijn (laten we zeggen de komende 2 jaar) ervoor gaat zorgen dat mensen extra gaan aflossen. dat zorgt er dan mooi voor dat er weer geld gaat stromen uit de spaarpotten van mensen naar de banken. banken hebben minder risico en weer nieuw geld om leningen te verstrekken.

  uiteraard moet het plan dan wel dusdanig zijn dat mensen dit zo snel mogelijk gaan doen en dat zij er op de langere termijn voordeel van blijven terugzien (want anders blijven we gewoon 30 jaar lang die euros aftrekken v/d belasting).

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bas

  Geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zal worden betaald door mijn generatie die onlangs huizen hebben gekocht. Wij zullen in de toekomst minder kunnen aftrekken en de huizenprijzen zullen door deze maatregel in verlagen/minder stijgen. Mijn generatie wordt dan dubbel gestraft, terwijl de baby-boomers het voordeel al in de zak hebben en enorme overwaarde kunnen hebben. Wie bedenkt deze maatregelen en de wijzigingen daarop. Laat de mensen die al die jaren hypotheekrenteaftrek hebben genoten in ieder geval meebetalen!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.