Hypothekentaal: bruto en netto maandlasten

Hypotheekadviseurs smijten ermee alsof iedereen zomaar weet wat het verschil is. Dat is vanuit hun positie goed te begrijpen: hypotheken zijn hun dagelijks werk dus het is voor hen wellicht onvoorstelbaar dat iemand het verschil tussen bruto en netto hypotheeklasten niet snapt.

De bruto hypotheeklast is het bedrag dat je iedere maand betaalt aan rente en (opbouw van) aflossing van je hypotheek. Rente wordt geincasseerd door de geldverstrekker en daarnaast betalen de meesten van ons premie voor een verzekering om (een deel van) de hypotheek in de toekomst mee af te lossen. Door het nieuwe banksparen kun je in plaats van die premie nu ook een maandelijks bedrag op een spaar- of beleggingsrekening storten. Maar dan heb je daarnaast vaak ook nog wel een premie te betalen voor in ieder geval een overlijdensrisicoverzekering. Al deze bedragen – die direct betrekking hebben op je hypotheek – bij elkaar zijn je bruto hypotheeklast.

Om te komen tot de netto maandlast wordt het belastingvoordeel er vanaf gehaald. De rente die je betaalt voor je hypotheek is aftrekbaar voor zover je die hypotheek gebruikt hebt voor aanschaf of verbetering van je eigen woning. Dat geldt ook voor de kosten die je gemaakt hebt voor het afsluiten van de hypotheek. Met aftrekbaar bedoelen we: het bedrag wordt in mindering gebracht op je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Maar dat is niet het enige. Het bezit van een eigen woning zorgt ook voor een verhoging van je belastbaar inkomen. Die verhoging zit in het eigenwoningforfait (ook wel huurwaardeforfait genoemd). De hoogte daarvan is afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning.

Er wordt dus in feite eerst een bedrag bij je inkomen opgeteld en vervolgens worden de aftrekbare hypotheekrente en -kosten er vanaf getrokken. Per saldo houd je dan een aftrekpost over.

Vervolgens is de hoogte van je belastingvoordeel afhankelijk van het belastingpercentage dat van toepassing is op de top van je inkomen. Mensen met een hoog inkomen betalen maximaal 52% belasting, het laagste tarief is 33,6% (of 15,7% voor 65-plussers).

Het jaarlijkse belastingvoordeel wordt omgerekend naar een maandbedrag (gedeeld door twaalf) en afgetrokken van de bruto maandlast. En voila, daar is de netto maandlast.

Lees ook:Weetje van de week: Aflossen kan verstandig zijn
Lees ook:Hypothekentaal: eigenwoningforfait
Lees ook:Weetje van de week: Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar
Lees ook:Studieschuld gebruiken als alternatief voor hypotheek

2 reacties op “Hypothekentaal: bruto en netto maandlasten

  1. W. Hinen

    En niet vergeten daar bovenop, speciaal voor de woning”eigenaar”: de 3 miljard Overdrachtsbelasting, 2,8 miljard BTW over de grondprijs en aanneemsom van nieuwbouwwoning, 0,9 miljard onroerendzaak belasting over de WOZ waarde van de eigen woning, 0,3 miljard Waterschapsbelasting over de WOZ waarde van de eigen woning, 1,7 BTW over de kosten van verbetering en onderhoud van de eigen woning, nog niet gesproken over alle assurantie-belastingen die je kwijt bent voor je opstallenverzekering, beleggings/ spaarhypotheekverzekering etc. Bij elkaar zo’n 12 miljard Euro aan inkomsten, was dat niet het geld dat het Rijk “kwijt was” aan de hypotheekrente aftrek….?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Eric

    Nou, ik denk dat die hypotheekrenteaftrek wel in de zakken van de makelaars, banken, speculanten -en wie nog meer in de vastgoed zit- verdwijnt. Dankzij de hypotheekrenteaftrek zijn huizen meer in trek en dus duurder (het is wat de gek ervoor betaalt). Dus hypotheekrenteaftrek, iets wat door iedere burger wordt gefinancierd, zorgt ervoor dat het verschil tussen “rijk” en “arm” groter wordt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.