Strengere acceptatienormen voor hypotheken vraagt om meer huurhuizen

Three rolls of 50 euro billsDe afgelopen jaren is het een stuk lastiger geworden om een hypotheek te krijgen. Volgens het Financieel Stabiliteitscomité kunnen de strengere eisen zorgen voor knelpunten op de huizenmarkt. In het comité zitten onder andere De Nederlandsche Bank en de AFM.

Eigenlijk logisch! Als het lastiger wordt om een hypotheek te krijgen, moeten potentiële huizenkopers wel een huis gaan huren. Dit zal zorgen voor een grotere vraag naar huurhuizen en een kleinere vraag naar koophuizen.

Zolang de banken te strenge eisen blijven hanteren bij het verstrekken van hypotheken, zal de huizenmarkt zich niet volledig kunnen herstellen. Helaas zijn de banken niet uit zichzelf bereid om soepele richtlijnen te hanteren. Ze hebben de ruimte om dit te doen, maar ze pakken deze ruimte niet.

Onder druk van Europa wordt Nederland verplicht om de woningmarkt te hervormen. Hiermee wordt hoofdzakelijk gedoeld op het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek. Uiteindelijk zal dit gebeuren, want de wil van Europa is wet.

Lees ook:Lagere hypotheken per 2014
Lees ook:Hypotheek aflossen in 30 of 40 jaar
Lees ook:In Europa is het meeste geld in omloop
Lees ook:Hypotheek zonder NHG is kostbaar
Lees ook:Een ware run op hypotheken

Eén reactie op “Strengere acceptatienormen voor hypotheken vraagt om meer huurhuizen

 1. Het HypotheekAdviesHuis

  Beste Juul,
  Zelf denk ik niet dat de aftrekbaarheid van de hypotheekrente weer snel ter discussie komt(minister Blok beloofde tijdens HypoVak dat de maatregelen nu wel zo’n beetje ten einde zijn). Wel verontrustte dit bericht mij vandaag: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/dnb-afm-en-financien-onderzoeken-verder-ingrijpen-hypotheekmarkt
  Ik denk eerder dat Europa druk zal blijven uitoefenen op onze LTV (loan to value). Dus iedereen aan die verwacht over een paar jaar een huis te gaan kopen: begin alvast met sparen ;-)
  Mvrgr,
  Patrick Muns
  Erkend Hypotheekadviseur
  Het Hypotheekadvies Huis

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.