Jonge huiseigenaren hebben meeste last van gedaalde huizenprijzen

Vooral jonge huiseigenaren bezitten huizen waarvan de hypotheek op het huis hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Zij hebben niet de middelen om extra af te lossen op de hypotheek.

Het afgelopen jaar is er vooral extra afbetaald op de hypotheek door oudere huiseigenaren. De hoofdreden om af te lossen was het rentevoordeel die ze konden behalen. Je kunt beter aflossen op een hypotheek waar je 5% of meer hypotheekrente over moet betalen in plaats van sparen tegen 1,25%.

Volgens de Nederlandsche Bank zijn sinds 2008 zijn de huizenprijzen met 21% gezakt. Hierdoor staan 30% van de koophuizen onder water. Van veertigers met een koophuis staan 40% van de koophuizen onder water.

Vooral jonge gezinnen komen in de problemen. Hun hypotheek is vaak afgestemd op het maximale bedrag dat ze aan hypotheek konden krijgen. Ze hebben hierdoor geen geld over om de te hoge hypotheek gedeeltelijk mee af te betalen. De huizenprijzen zijn nu weer aan het opkrabbelen, maar voor de komende jaren verwacht de Nederlandsche Bank oplopende betalingsachterstanden.

Lees ook:In 2020 staan er nog steeds 350.000 huizen onder water
Lees ook:Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis
Lees ook:1,4 miljoen of 800.000 huizen onder water?
Lees ook:Extra aflossen – Hoe doe je dat?
Lees ook:Aflossen op de hypotheek steeds populairder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.