Hypotheekadvies is goedkoper geworden

De doelstelling van het provisieverbod lijkt gedeeltelijk gerealiseerd te zijn. De kosten van het hypotheekadvies is gemiddeld met 20% gezakt. Adviseurs gaan zakken in prijs uit concurrentieoverweging. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM.

Wat kost het afsluiten van een hypotheek aan advieskosten? De onderlinge verschillen kunnen fors oplopen. De gemiddelde kosten bedroegen één jaar geleden nog €2.166 voor een hypotheekadvies. Deze lasten zijn nu gedaald naar €1.749. De consument blijkt de mogelijkheden ook steeds beter in te zien, want 30% van de hypotheeksluiters onderhandeld over de advieskosten. Natuurlijk moeten consumenten zich niet blindstaren op de kosten van het advies, maar de kwaliteit is door de consument moeilijk te beoordelen. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder voorafgaand advies, maar daar blijkt nauwelijks animo voor te zijn.

De meeste hypotheeksluiters oriënteren zich nu wel op één adviseur. In de tijd dat er nog provisie in rekening werd gebracht werd er vaker een second opinion gevraagd.

Door de advieskosten is het wel minder aantrekkelijk geworden om een tweede hypotheek af te sluiten. De advieskosten zijn in dat geval vaak te hoog ten opzichte van het bedrag dat geleend gaat worden.

Lees ook:Hoe goed is uw hypotheekadviseur?
Lees ook:Genoeg leesvoer
Lees ook:De bank werkt niet gratis
Lees ook:Hoe hypotheekadvies te betalen?
Lees ook:Onafhankelijk hypotheekadvies of de lage banktarieven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.