NHG regeling verder versoberd

De Nationale Hypotheekgarantie wordt steeds belangrijker bij het aanvragen van een hypotheek. Bij voorkeur verstrekken banken alleen nog hypotheken met NHG.

De NHG is bedoeld als een vangnet voor het geval de hypotheek door bepaalde oorzaken niet meer op te brengen is. De twee belangrijkste redenen om een beroep te doen op de regeling zijn werkloosheid en echtscheiding. Om misbruik van de regeling te voorkomen, worden er steeds strengere eisen gesteld om een beroep te kunnen doen op de NHG.

In 2013 is er ruim 25% vaker een claim ingediend bij de uitvoerder van de NHG, de WEW. Er zijn namelijk meer huiseigenaren met een restschuld blijven zitten na gedwongen verkoop van het huis. In 65% van de gevallen ging het om een scheiding. Per 31 december 2013 zat er nog €778 miljoen in kas bij de WEW. Kortom, nog geen reden tot paniek.

Steeds vaker wordt besloten om de koophuis niet meer gedwongen te verkopen. Er wordt nu gezocht naar een oplossing om op deze manier de restschulden te verlagen of zelfs te voorkomen.

Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen, zal het probleem van de restschulden ook afnemen. Tot het zover is zal er steeds vaker gebruik worden gemaakt van de vangnet van de NHG.

Lees ook:Gemiddelde restschuld 2012: €60.000
Lees ook:Steeds meer huizen worden gedwongen verkocht
Lees ook:Hypotheek zonder NHG is kostbaar
Lees ook:Wanneer is een hypotheek met NHG interessant?
Lees ook:Wat gebeurt er met de eigen woning bij scheiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.